Инфоцентърът на евродепутата Мария Габриел и Регионалната библиотека запознаха ученици с Великденските традиции в България и по света

07 Април 2017 | 15:09
0 коментара
Общество

Регионална библиотека „Димитър Талев“ в Благоевград и Европейският информационен център на евродепутата Мария Габриел  проведоха открит урок за традициите и обичаите, съпътстващи най-светлия празник за християните по света Великден. В инициативата се включиха учениците от 5-ти „б“ клас на 2 ОУ „Димитър Благоев“ с класен ръководител Мариана Гергинова.

Завеждащият отдел „Читални“ в библиотеката Катя Недева представи най-характерните моменти от празнуването на Великден в България. Тя обясни подробно традициите, спазвани във всеки един ден от началото на Великата седмица до последния ден на Великден. Особено внимание бе отделено на символиката на боядисването на яйца, религиозните обреди, богатството на великденската трапеза с козунаците и обредните хлябове.

 

Сътрудникът в Информационния център на Мария Габриел запозна учениците с любопитни подробности от празнуването на Великден в държави от различни континенти. За децата беше интересно да научат например, че в Италия има шествие в Рим от Колизеума до Палатинския хълм на Разпети петък, а в неделя папата благославя хората на площада пред базиликата „Свети Петър“. Великденските яйца в Австралия се носят не от Великденския заек, а от торбестото животинче билби. Жителите на Гваделупа пък се събират на Великден по плажовете, а в Америка е много популярна традицията за търкаляне на боядисани яйца по наклонена ливада. 

И тъй като Великден е символ и на събуждането на природата, евродепутатът Мария Габриел осигури опознавателни книжки за всички ученици, разказващи история за важността да опазим чиста природата, респективно спокойствието и сигурността си. 

Добавете Вашия коментар

TOP