Индия готова да признае всички роми по света

01 Март 2016 | 08:44
0 коментара
Общество
Индия готова да признае всички роми по света

Източник: Getty Images

Индийското правителство е готово да признае ромите за част от индийската диаспора.

Диаспора, това е термин, който обозначава обособена етническа общност, която живее за постоянно време извън историческата си родина.

Новината за това дойде от индийското правителство:

„Вие сте синове на Индия, които сте мигрирали и живели в трудни условия в чужди краища в продължение на много векове, но въпреки това сте поддържали вашата индийска идентичност“, заяви външния министър на страната Сушма Сварадж, цитиран от Агенция „Фокус“.

Ако това решение стане факт, над 20 милиона роми, които са родени и живеят в 30 различни държави по света, вече ще могат без притеснение да се наричат индийци.

С опитите на страната да приобщи ромите по света, Индия на практика признава всички роми за потомци и съотечественици на индийците.

Вижте в галерията как живеят ромите по света:

Как живеят ромите по света

 
 
 

В момента повечето цигани по света също се причисляват към индийската общност въпреки, че никога не са стъпвали там, нито имат паспорт от страната.

Голяма част от етническата група се смятат за номади, защото често сменят местожителството си. Това е сред малкото етноси по света, които се поддържа и държи на традициите, но няма собствена държава.

Смята се, че страните с най-голямо ромско население са Румъния, България, Унгария, САЩ, Сърбия и Словакия.

Добавете Вашия коментар

TOP