Имунолог: COVID-19 не лови протестиращите

09 Октомври 2020 | 16:57
0 коментара
Любопитно

Броят на заразените с коронавирус мълниеносно расте. Новите случаи са 516, като в тях не влизат хората, протестиращи близо 3 месеца срещу правителството. Освен това в болниците постъпват много малко пациенти, носители на опасния вирус. Самият здравен министър д-р Костадин Ангелов потвърди този факт.

Вера Иванова от „Системата ни убива“ разказа пред Lupa.bg, че 90 дни е на улицата и не е чула за за разболял се от коронавируса протестиращ. „Различни хора влизат и излизат от нашите палатки, контактуваме с всички. С нас са нашите деца и досега никой не се е разболял. Аз лично не познавам човек, който да е бил заразен“, обясни протестиращата майка.

„На протестите не носим маски, няма как да спазваме дистанция. В болниците пациентите с коронавируса се броят на пръсти. Не знам откъде се взеха 516 болни. Освен да се лекуват стационарно“, предположи медсестрата Мая Илиева.

Доц. Андрей Чорбанов, ръководител на департамент „Имунология“ в Института по микробиология към БАН, който също участва в протестите, има своето обяснение: „Заразяването става в много близък контакт между хората, например когато са на обяд. Семейната среда също предразполага към разболяване. Не можем да пипнем COVID-19 на протестите, улицата, на стадиона. Това е причината да се разпространява толкова бавно и с толкова ниска скорост. Ако ставаше на улицата, за 90 дни протести, щяхме всички да сме болни. Според най-новото изследване част от хората имат клетъчен имунитет срещу COVID-19 без да са боледували. Предполага се, че това се дължи на кръстосана реактивност от другите коронавируси, които циркулират. Голяма част от хората никога няма да се разболеят. Освен това всички младежи, които го прекарат, вече няма да са вирусиносители и няма да заразяват. Колкото повече младите хора се срещат помежду си, толкова по-малко ще застрашават рисковите групи и лицата с хронични заболявания“.

Добавете Вашия коментар

TOP