Иманяри търсят скрито съкровище край село в Югозапада

29 Септември 2018 | 14:42
0 коментара
Общество

Скритото съкровище на Ильо войвода е тоталният хит сред иманярите, пише "Телеграф".

Все повече хора от цялата страна посещават дупнишкото село Бистрица, за което се носят легенди, че в покрайнините си пази заровени жълтици от турско време. "Почти всеки ден с металотърсачи се проверява районът за скъпоценности. Причината е, че навремето районът на Рила, над село Бистрица, е използван за укриване на пари при продажба на животни и плячка от грабежи.

Най-сериозното имане, което се търси, е това на Ильо войвода, който е бил най-богатият хайдутин", разказват местните. По техни думи обект на търсене са монети и злато, които някога хората криели под скали и дървета в местността Пазар дере край селото. "След продажбата на животни всички пари местните са си заравяли под земята. По една или друга причина не са се връщали. Имало много скрити жълтици, които в момента се търсят", коментират жители на селото.

Наскоро столичанин наистина попаднал на гърне край Бистрица, а златото стигнало за построяване на цяла къща, плюс закупуването на парцел.

"Това са слухове. Никой няма да си признае, ако е намерил нещо подобно, да не говорим, че ще го предаде на музея. Но е факт, че се носят не една или две легенди за подобни находки", коментира кметът на Бистрица Кирил Огненски.

"Който каквото намери, продава в интернет, ликвидира и после инвестира в друго. До този момент няма такива, които след намирането на подобни находки да са ги предали на музеите в региона", обявиха полицаи от Кюстендилско. 

Добавете Вашия коментар

TOP