Илко Стоянов внесе проект за референдум на разкопките

08 Май 2018 | 12:32
0 коментара
Култура

Общинският съветник Илко Стоянов внесе Проект за решение до председателя Радослав Тасков.

Според него, в конкретния случай са налице всички изискуеми от специалния закон предпоставки за провеждане на референдум – налице е въпрос от местно, а и от национално значение в областта на културното наследство, който да бъде решен с референдум, съгласно чл. 26 от ЗПУГДВМС.

"Налице са всички законови предпоставки за произвеждане на референдум, с който суверенът – гражданите на община Благоевград биха упражнили своето закрепено с множество нормативни актове – право на участие в местното самоуправление. Считаме, че само с предоставения законов механизъм, а именно референдум, ще се възпроизведе справедливо решение по въпроса", пише в проекта за решение.

В предложението на Стоянов са заложени всички важни обстоятелства около предстоящия референдум, като с него се спестява и отлагане на сесията.

Причината да бъде внесен днес е, че при липса на готов проект за решение е възможно ОбС-Благоевград да отложи гласуването до изготвянето на такъв. Това от своя страна би забавило и провеждането на самия референдум, което от своя страна би довело до обезмислянето му, ако преди това експертните комисии вземат решение за съдбата на "Скаптопара".

Стоянов предлага конкретна формулировка на въпроса, съобразена със закона и възможностите за отговори "ДА" или "НЕ":

Добавете Вашия коментар

TOP