Илияна Попова, зам.-кмет по „Хуманитарни дейности“ към общ. Петрич: За първи път в общината се създаде регистър на спортните клубове, които са картотекирани

07 Декември 2016 | 16:19
1 коментара
Общество
Илияна Попова, зам.-кмет по  Хуманитарни дейности  към общ. Петрич: За първи път в общината се създаде регистър на спортните клубове, които са картотекирани

За първи път в общината се създаде регистър на спортните клубове, които са картотекирани. Това обяви на пресконференция днес Илияна Попова, зам.-кметът по „Хуманитарни дейности“ към община Петрич.

 „От 48 клуба, финансирани до 2015 година, останаха 34 клуба, отговарящи на критериите. На тях без раздадена сума от 79 400 лв. Отпадналите спортни клубове и организации са прекратили своята дейност и участия. Справихме се и с общ регистър на стадионите и спортните обекти в общината. Успяхме да направим и един спортен календар с разнообразие от спортни мероприятия“, допълни тя и уточни, че е регистриран ОФК „Беласица“, който е мъжкият футболен отбор.

По думите й в момента там тренират над 300 деца от различна възрастова група.

Тя посочи, че има регистриран и клуб по хандбал, където в момента тренират 45 деца от III, IV и V клас.

„Бяхме домакини на МММ боеве, национален турнир по бокс и международен турнир по борба, което доведе до това, че спечелихме за следващата година домакинство на кръг от републиканско първенство за юноши и кадети по борба в свободен стил, на кръг от републиканско за юноши по бокс, както и на кръг от българския шампионат по екстремно колоездене. Всички тези събития ще привлекат минимум 500 човека“, каза още Попова.

Тя добави и че през изминаващата вече 2016 година е бил създаден и Общински детско-юношески духов оркестър.

Един от най-големите успешно реализирани проекти в сферата на образованието е въвеждането на предмета „Религия“ като факултативен час във всички общински училища. В община Петрич вече е давана за пример в това отношение, а децата наричат този предмет час по доброта.

По думите й вече е приета и програма за мерки за закрила на деца с изявени дарби, каквато до този момент е липсвала.

Попова допълни, че в сферата на образованието е осъществен непрекъснат процес на комуникация между училището, общината и МОН, което е обезпечило средства по националните програми на Министерството, касаещи оптимизиране на вътрешната структура на училищата и детските градини в 2 направления, а именно пенсии и преструктуриране.

Тя каза, че е въведен и нов начин на бюджетиране, делегиране на бюджетите на второстепенните разпоредители съгласно законовата уредба.

Попова добави, че основната цел в туристическо отношение за годината е било популяризирането на дестинацията Петрич, като за първи път са създадени туристически сайт на общината, както и бизнес сайт.

Тя обяви, че общината вече има и свое туристическо лого.

По думите й до края на ноември 37 525 туристи общо са посетили градски исторически музей Петрич и обектите към него – НПМ „Самуилова крепост”, къща Ванга, централна експозиционна зала и античен град „Хераклея Синтика”, за който данните са само за три месеца, съобщи в отчета си Илияна Попова.

Добавени коментари

Аз публикува:
09 Декември 2016 | 12:32
Пача и коза

Добавете Вашия коментар

TOP