Илияна Попова: Вече три години работим в посока на това да утвърдим община Петрич, като културен и туристически център за Югозападна България

02 Май 2018 | 16:49
0 коментара
Общество

Илияна Попова, заместник-кмет на Петрич в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин  по повод предстоящия празник на общината.

Фокус: Г-жо Попова, как Община Петрич ще отбележи своят празник тази година?

Илияна Попова: Всяка година Община Петрич организира богата и много разнообразна празнична програма за отбелязването на своя празник – 6 май. По традиция тя е разгърната в рамките на цялата седмица, като тази година започна от 28 април. Концерти, конкурси, спортни и туристически прояви, молебен за здраве, много ритуали по кварталите на града и в централна градска част, а и страшно много забавления очакват жителите и гостите на най-южният град в България, като сме помислили за всички възрастови групи.

Фокус: Какви събития сте подготвили?

Илияна Попова: На 3 и 4 май ще се проведе 19-международен конкурс „Южни слънца”. На 4 май е финалът на футболният турнир за Купата на Петрич познат като „Работнически турнир“. На 5 май организираме изкачване до връх „Конгур“, което се превърна в традиционен туристически поход. В същия ден на централен градски площад ще се проведе „Парад на професиите“, а в къща музей „Ванга“ ще отбележим 10 години от откриването ѝ. В квартал „Дълбощница“, където се намира и църквата „Св. Георги“ се организира празничен концерт под надслов „Гергьовденска люлка“, а също и народни борби. По-късно същия ден на централен градски площад е предвиден празничен концерт със специалното участие на група Б.Т.Р и Джон Лоутън под надслов „Петрич – многолик и гостоприемен“. След всичките тези забавления в ритуалната зала на нашето читалище кметът Димитър Бръчков ще даде своят официален прием, на който ще бъдат поканени всички официални гости от страната и чужбина. На самият 6 май по традиция ранно сутринта се провежда празнична литургия в храм „Св. Георги“, а след това на площада е народното веселие с фолклорните ритми. В него участие ще вземат Ансамбъл „Гайтан”, Мъжка певческа група „Огражденска четворка”, ФФ „Хераклея”.

Фокус: Защо 6 май се чества като празник на Петрич?

Илияна Попова: През годините празникът на града многократно е бил променян като дата. Искам да отбележа, че петричани винаги са спазвали и уважавали българските традиции, част от които е ѝ отбелязването на 6 май – Денят на храбростта и празник на земеделците. Честването на празника е стара градска традиция, а от 1994 година е прието той да бъде и официален празник, на който всички петричани, жители и гости на Община Петрич да празнуват празника на своята община, но и да отворят домовете и сърцата си за нашите гости.

Фокус: А как през годините успяхте да превърнете града в културен и туристически център?

Илияна Попова: Благодаря Ви за признанието. Вече трета поред година всъщност се опитваме да постигнем точно това и се надявам, че сме успели и ще успяваме и за в бъдеще да утвърждаваме Петрич като културна и туристическа дестинация. „Многолик и непознат“ – това беше слоугънът, с който започнахме. Лично аз много се надявам, че втората част от него съвсем скоро ще бъде променена. През последните години се стремим да постигнем много от идеите на гражданите, живеещи в общината. Като пример може да посочим подкрепата ни за утвърждаването на Петрич като международна дестинация за винен и гурме туризъм. Едни от най-успешните ни събития пък са свързани с развитието на спорта, като целогодишно сме домакини на национални и международния състезания, както на олимпийските спортове като бокс и борба, така и на модерни спортове като състезанието по планинско спускане с велосипеди, можем да добави и състезанието по билярд. Културният облик на Община Петрич е наследство на традиции и отразява местното историческо развитие. Особено колоритни черти на местния културен живот са русалиите и техните танци със саби, а също и кукерите – станчинари, чиито събори и игри се провеждат на всеки 1 януари. Никъде другаде няма да намерите тези древни игри, преминали през превратностите на историята, съхранили се в местния фолклор. Този фолклор пък може да бъде видян на фестивала „Южен гердан“. Наследник на славата на Националният фестивал на старата градска песен „Златен кестен“ е международният фестивал за поп и рок музика „Златен кестен – Петрич“, на чиято сцена днес се срещат младите таланти на България, както и звезди от българската и световна сцена. Фестивалът на кестена в село Коларово пък се провежда в чест на беласишките кестени. По време на фестивала може да се насладите на най-доброто от уникалната природа на планината и най-интересното от бита и културата на местните хора, но и на най-вкусната храна от този край.

Фокус: Какво според Вас е бъдещето на Община Петрич?

Илияна Попова: Разположена в най-южният край на нашата страна, Петрич има твърде благоприятно географско разположение. Ненарушената природа, биоразнообразието, наличието на минерални извори – всичко това се съчетава и са предпоставки за доброто развитие на модерния туризъм. Богатата история, бит и култура на населението, съчетани с природните дадености дават възможност туризмът да се превърне във водещ сектор за развитието на икономиката в региона. Знаете, че имаме и утвърдени туристически обекти като Рупите, Самуилова крепост, Хераклея Синтика, Чуриловският манастир, къща музей „Ванга“ и така нататък.  Състоянието в момента се характеризира главно с развитието на вътрешният планински и балнеотуризъм, но възможностите, които дава района като природни дадености ме карат да вярвам, че все още не са използвани на 100 % и има възможност за още по-добро развитие. Така, че „Да“, аз виждам развитието на Петрич, свързано с развитието на всякакъв вид туризъм.

Добавете Вашия коментар

TOP