Илияна Йотова, Вицепрезидент: Пред личността на полковник Борис Дрангов можем единствено да помълчим

26 Май 2017 | 15:22
0 коментара
Общество

Ще цитирам един от изследователите на полковник Борис Дрангов – Красимир Узунов, който казва, че пред личността на полковник Дрангов можем единствено да помълчим. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова по повод отбелязването на 145 години от рождението и 100 години от смъртта на полковник Борис Дрангов.

„В дни като днешния освен за историята, трябва да се замислим кои сме ние, какво правим за историята, дали сме достойни за делата и думите на този човек, който ни завеща едни от най-добрите послания, завеща ни огромната си любов към България, завеща ни това – да бъдем обединен народ“, каза още вицепрезидентът Йотова.

„Затова днес в слoвото си казах, че, ако той ни гледа от някъде, не може да не се радва, защото земите се обединяват, териториите се обединяват, но все още сме разединени помежду си“, коментира вицепрезидентът Илияна Йотова.

Според нея точно в такива дни трябва да си даваме сметка затова и да се опитаме да бъдем различни.

По рано днес със заупокойна молитва и полагане на венци и цветя бе почетена паметта на полк. Борис Дрангов пред паметника-чешма в с. Дрангово.

Детски хорове от Петрич изпяха „Моя страна, моя България“, „Йовано, йованке“ и ред патриотични песни пред присъстващите на 100-годишнината от смъртта на полк. Борис Дрангов и 145 години от неговото рождение.

Официален гост на честванията бе и вицепремиерът Валери Симеонов, началникът на Военна академия „Г. С. Раковски“ ген.-майор Груди Ангелов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, ген. Константин Попов председател на комисията по отбрана в НС, бригаден генерал Явор Матеев командир на 68-ма бригада „Специални сили“.

Домакин на събитието бе кметът на Петрич Димитър Бръчков, зам.-кметът Илиана Попова, а част от събитието са народни представители от 44-то НС, кметове от Петричка община, кметът на Пещера Николай Зайчев, Даниела Савеклиева народен представител и областен координатор на ПП ГЕРБ, депутатът Борис Ячев от Обединени патриоти, граждани, общественици, наследници, военнослужещи от военно формирование 26 400, под команването на подполковник Иван Иванов, представители на Министерство на отбраната, множество деца на различни възрасти и ветерани.

Сред присъстващите на поклонението са и Красимир Узунов президент на Агенция и Радио „Фокус“ и автор на книгата посветена на подполковник Борис Дрангов „Азъ служихъ при Дранговъ“, която предстои да бъде представена тази вечер пред присъстващите на конференцията посветена на честванията от рождението и героичната смърт на командира на 5-ти Македонски полк от 11-та пехотна Македонска дивизия, както и художничката на книгата и съпруга на автора Татяна Узунова.

Неврокопски митрополит Серафим​ отслужи заупокойна молитва и опя душата както на полковник Борис Дрангов, така и на всички български герои дали живота си, за да я има днес България.

Венци и цветя бяха положени от името на вицепрезидента Илияна Йотова, кметът на Петрич, от името на началника на Военна академия „Г. С. Раковски“, от Министерство на отбраната, от различни политически партии, правителствени и неправителствени организации, културни клубове и училища в община Петрич.

Точно в 12.00 часа всички камбани в Неврокопска околия зазвъняха в памет на полковник Борис Дрангов. Всички присъстващи паднаха на колене и запазиха минута мълчание в памет на легендата на Българската армия – Борис Стоянов Дрангов.

По време на панихидата и полагането на венците и цветята дъждът не спря да вали, а България показа, макар и 100 години по-късно, че не е забравила живота и делото и не спира да скърби за загубата на един от най-преданите си синове – полковник Борис Дрангов.фокус

Добавете Вашия коментар

TOP