Илияна Йотова с ексклузивен коментар за закона за гласуването в чужбина на Радев

18 Април 2017 | 08:45
0 коментара
Политика

Ние сме първата президентска двойка, която влезе в тази сграда. Всеки започна да работи това, което му е работата. Благодаря много на госпожа Попова, намерих един много добре смазан екип. Искам да й благодаря. Това заяви в ефира на "Здравей, България" вицепрезидентът Илияна Йотова.

"Няма да коментирам националните нагласи нито на министър-председателя, нито на служебния кабинет. Най-точната оценка ще е като чуя какво са направили. Беше нормално да се проведат честни и спокойни избори в страната. Тази задача е изпълнена според мен. Това, че летят коренно противоположни обвинения към кабинета, показва, че си е свършил работата", каза Йотова.

"Няма натиск от страна на президента Радев за гласуването в чужбина. Веднага след като приключиха изборите, сякаш политическите партии забравиха страховете си и сякаш конфигурацията за парламента е по-важен въпрос. Президентът Радев каза неща, които иска да каже всеки един гражданин. Да, може би министерството на правосъдието е превишило правомощията си. В крайна сметка народното събрание ще реше да реши всичко. Българите в чужбина все пак според мен трябва да могат да гласуват. Текстът за изборът в чужбина не е изготвен в тази сграда", подчерта Йотова.

"Несериозно беше да се говори за отстраняване на Румен Радев. Нито за секунда в предложения законопроект нямаше забрана за гласуване навън. Факт е, че в няколко закона трябва да има промени. Има недоразумения в някои закони, които трябва да бъдат оправени. Общата ни политика, като държава, трябва да бъде привличането на българските граждани", отсече тя.

"В Брюксел ние сме единствената държава, която няма свой институт. Това е парадоксално. Говорим за изселниците ни в турция, а знаете ли че там има едно единствено българско училище. Т.е. ние работим ли с тези хора, искаме ли наистина да бъдат български граждани", запита тя и добави: "Говори се на тема гражданство, без да има реално покритие на значението на тази дума".

 

Добавете Вашия коментар

TOP