Илия Илиев: Заразата от ку-треска в Церово тръгна от мръсотията в селото

10 Април 2017 | 08:12
0 коментара
Общество

Заразата от ку-треска в Церово тръгна от мръсотията в селото, изпражненията на животните са по улиците, не съм вирусолог, но проблемът е видим с просто око, това заяви Илия Илиев, баща на 7-месечно бебе, който е един от потърпевшите от заболяването.

24-годишният мениджър във финансова институция в Благоевград, който е живял в Испания и Америка, поиска думата във вестник „Струма“ ден след като бе изписан от болницата. Миналата седмица Илия Илиев е приет с двустранна пневмония за лечение във вътрешно отделение на частната болница ПУЛС в Благоевград, след него е постъпил по спешност и дядо му, който все още е под активно лекарско наблюдение.

Ето какво разказа младият мъж: „В последните дни на март не се чувствах добре, активно спортувам, тренирам смесени бойни изкуства, но усещах обща отпадналост и мускулни болки. Отидох при личната си лекарка д-р Андреева в Благоевград, която ми каза, че съм „здрав като бик“ и понеже е краят на месеца, няма направление. Прегледа ме и само отбеляза, че имам леко зачервени сливици и ако желая, ще ми назначи лечение.

Не се отказах и сам, по моя инициатива, отидох да си направя рентгенова снимка, разбира се, трябваше и да заплатя 15 лв., защото толкова струва изследването без талон от личен лекар. При изследването се установи, че имам двустранна пневмония, скрита, която не се чува на слушалка. Страшно много се ядосах, защото ако сам не бях взел мерки, можех да си стоя у дома със сериозната болест. Само преди година в селото ни имаше смъртен случай с гимназистка, за която тогава също бе съобщено, че е починала от белодробно възпаление, развита пневмония. Уплаших се и веднага потърсих специалист по вътрешни болести за консултация и бях приет за лечение в болница ПУЛС.

По същото време хора от селото са приети и в другата болница, двама братя, на 26 г. и 29 г., са в инфекциозно отделение, 16-годишен тийнейджър е в детско отделение, след като два дни стоял у дома с 40 градуса температура, втрисане и обща отпадналост. Дядо ми също постъпи два дни след мен във вътрешно отделение. За други случаи от селото не знам, на някои близките им крият, но определено има огнище на зараза, която продължава. И се разпространява сред местните жители, без да се разреши. Институциите казват, че ку-треска е открита при козите, има отчетени положителни резултати и при хората. Стадата от по 50-70 овце и кози продължават да минават по два пъти на ден по централата улица, там, където се намират детската площадка и барчетата. Животните минават до масите и столовете, а заедно с тях вървят и по 5-6 огромни кучета, които разнасят кърлежи и бълхи, защото не са обезпаразитени и вечер остават по улиците.

Не мразя животните, напротив, и аз имам домашен любимец, 7-годишен питбул. Но кучето ми има паспорт, редовно го имунизирам и стои вкъщи вързано на синджир. Всяко лято давам по 40 лв. за специален разтвор против кърлежи. А някои стопани на животните взимат само субсидиите и не се знае къде отиват тези пари, да не говорим за това, че има хора, които изхвърлят оборския тор зад спирката на центъра, която е на 10 метра от мястото, където си играят децата. Не хуля никого, направи се дезинфекция, но това е временно, искам да подчертая, че не се спазват елементарни хигиенни правила.

В кметството, доколкото знам, няма назначен хигиенист да почиства по улиците. Боклуците се изхвърлят от фирмата по чистота „Биострой“, но когато хората не пазят чисто, няма кой да помогне. Една от кошарите, в която се отглеждат около 50 овце, се намира в непосредствена близост до кметството. Редно е и кметът да се заеме сериозно с този проблем, не може стадата да продължават да минават безпроблемно по улиците и да разнасят кърлежи и фекалии.

Живял съм в Испания, всяко лято като ученик ходех там по 3 месеца, родителите ми работят близо до Мадрид, там животните се отглеждат на строго определени за това места. Когато бях в Аляска, ми направи впечатление, че има много диви животни. Те са защитени, но никъде не видях изпражнения по улиците и площадките.

В нашето село само един от стопаните е за пример, той отглежда около 100 овце извън селото и там си ги пуска на паша, без да безпокои хората. Мисля не за себе си, а за семейството ми, защо да бягаме в чужбина, когато имаме прекрасна природа?! Искам детето ми да расте в нормална, екологично чиста среда, а сега не можем със съпругата ми да го изведем на чист въздух, защото ни е страх да не се зарази. Разхождаме го само за 20 минути и пак се прибираме у дома.

Живеем в демократична държава, но за да се стигне дотук, има причина и пак повтарям, според мен в основата на заразата са мръсните улици с изпражнения от животните. Очаквам институциите да засилят мерките си и да упражнят по-строг контрол”, казва в заключение Илия Илиев.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP