Икономии! Неврокопски текстилен бос топли работниицте си като гори парцали, РИОСВ го погна

10 Януари 2019 | 18:45
0 коментара
Любопитно

Фирмата за производство на бельо „Вега Текс” ЕООД на гоцеделчевския текстилен бос Александър Синанов бе заловена от проверяващи от РИОСВ – Благоевград да изгаря отпадъци от платове в котелното помещение на шивашки цех, който Синанов има в белишкото с. Краище.

Инспекторите установили на място, че котлите, подгряващи цеха, са с топлинна мощност по 110 kW всеки, с общ комин и по тях имало видими следи от изгаряне на текстилни изрезки. При извършения оглед на площадката на шивашкия цех не е установено наличие на дърва или въглища, а и собственикът не успял да представи документи, че е купувал тази зима твърдо гориво, което е прието от проверяващите като косвено доказателство за прегрешението му, още повече че на открита площ около 7-10 кв.м също са установени следи от изгаряне на парцали.

Във връзка с констатираните нарушения е започната процедура по съставяне на акт за установяване на административно нарушение, но във всички случаи бизнесменът ще трябва да плати няколко хиляди лева. Видимо тук не става въпрос за липса на пари за нормално гориво от страна на Синанов, защото наскоро той заяви намерението си да строи луксозен 5-звезден СПА комплекс в гърменското с. Огняново.

Аналогичен сигнал за отопление с парцали в РИОСВ постъпи и за цеха на „Хариеса Фешън” в с. Абланица, но при проверката там не е констатирано изгаряне на отпадъци в котелното, както и в дворната част на обекта. Цехът, чиито собственици са гърци, се оказа изряден спрямо българското законодателство, но пък инспекторите откриха нерегламентирано сметище в селото и дадоха на хаджидимовския кмет Людмил Терзиев срок да го изчисти до края на януари.

С акт завърши и проверката в мебелния цех на „Дивани Делукс“ ЕООД в петричкото с. Марикостиново. Предприятието на Елена Бишарова бе уличено в неизпълнение на 2 предписания на екоинспекцията – за монтиране на аспирация над две работни места в цеха, на които се работи с лепила. 
2018 г. приключи със 7 наказателни постановления на обща стойност 15 000 лв., издадени при проверките през декември. Сред санкционираните са „Екорепласт” ЕООД на софиянеца Веселин Герчев, който ще плати 1000 лв. за нарушение на Закона за водите, както и регистрираната в София американска компания за търговия на едро с отпадъци и скрап „Феникс Грийн” ЕООД, чиято санкция е  2000 лв. Толкова ще платят и собствениците на “Илинденски мрамор” ООД Кирил Петров и Атанас Шалев за нарушение на чл. 166, т. 2 от ЗООС /неспазване на условия, мерки и ограничения в разрешителни, решения или становища, издадени от компетентните органи по околна среда/.

Традиционно с глоби не се разминаха и общините. Този път „късата клечка” изтеглиха Банско – актът е за 500 лв. за нарушение на Закона за водите, и община Хаджидимово, която ще плати 7000 лв. за незачитане изискванията на Закона за управление на отпадъците./Струма/

Добавете Вашия коментар

TOP