Идея: данък „здраве“ от всяка кутия цигари

05 Февруари 2019 | 01:09
0 коментара
Общество

Всяка кутия цигари с данък „здраве“ предлага управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев. Пред „Дарик“ Дечев пресмята, че у нас дневно се пушат 3 000 000 кутии цигари.

Предложението му е за данък 50 ст. на кутия. Така по думите му няма да има нужда от увеличаване на здравните вноски на българина.

Дечев пресметнал, че ако предложението влезе в сила годишно в хазната ще влизат 500 000 000 лв. Пари, които могат да се харчат за здраве и превенция на вредния навик.

Всъщност приходи от продажбата на акцизни стоки трябва да влизат и сега в бюджета на Министерство на здравеопазването.

В закона е разписан процент от прихода. Пари, които би следвало по закон да отиват в борбата със зависимостите на българина,

информира NOVA.

За последните 7 години хората, отказали цигарите са 1 % от пушачите. Общият им дял от населението е 38%.  „Въпреки че сме на челните места в Европа ние все пак на национално ниво имаме задържане на този процес“, каза проф. Пламен Димитров, заместник-директор на Националния център по обществено здраве.

От Центъра за обществено здраве са изработили стратегия и с колегите си по места водят  кампании с за вредата от пушенето. „Тютнопушеното като рисков фактор е причина за сърдечно-съдовите заболявания и онкологичните заболявания”, уточни проф. Пламен Димитров.

„Някъде към 80% от раково болните, особено на белия дроб, са пушачи“,

съобщи д-р Гергана Гешанова от „България без дим“. А лечението на рак е скъпоструващо. Така при пари за превенция, ще намалеят заболелите и ще се спестят пари, смятат експертите.

В Закона е разписано, че 1% от приходите от акцизни стоки – алкохол и цигари, трябва да отиват в програми за превенция и  лечение на зависимостите. От министерство на финансите и здравното ведомство отказаха коментар. Управителят на здравната каса предложи данък „Здраве“ от всяка кутия цигари.Източник: Nova.bg 

Добавете Вашия коментар

TOP