ИА „Медицински одит“ наложи 1000 лв. глоба на покойник

07 Ноември 2018 | 06:49
0 коментара
Общество

Изпълнителна агенция „Медицински одит“, чиято основна дейност е да упражнява контрол и мониторинг на лечебните заведения, е наложила 1000 лв. глоба на покойник.

За куриозния гаф се разбра от делото, което се гледа по жалбата на благоевградския акушер-гинеколог д-р Здравко Карагогов. Лекарят обжалва наказателно постановление  на изпълнителния директор на ИА „Медицински одит“, с което на Янко Карагогов е наложена глобата на основание чл. 116, ал. 1 от Закона за лечебните заведения, отнасящ се за лица от болничната помощ. Наказателното постановление било изпратено по пощата на посоченото като нарушител лице, но било върнато с отбелязване, че е починало. Впоследствие ИА „МО”  го изпратил отново, но този път до д-р Здравко Карагогов, син на глобеното лице. Лекарят обжалвал наказателното постановление в Районен съд – Благоевград, а съдията докладчик Георги Янев направил проверка в национална база данни „Население“, до която магистратите имат достъп по реда на Наредба №14/18.11.2009 г.

От служебната справка се установило, че лице с такова име не съществува, а ЕГН-то било различно. Съгласно закона основните данни за гражданската регистрация на лицата са техните имена; дата – ден, месец, година и място на раждане; пол и гражданство, както и единен граждански номер, който е уникален. Физическите лица обаче се индивидуализират чрез съвкупност от признаци и при наличие на несъответствие между двата признака ЕГН и имена съдът не е длъжен да изследва кой от тях е погрешно посочен, а само може да констатира явния факт, че лицето с имена и ЕГН, посочени в наказателното постановление, както е в конкретния случай, не съществува. Погрешното посочване на ЕГН на лицето, сочено за нарушител, е пречка за неговото еднозначно установяване. Дори това несъответствие да е резултат от допусната техническа грешка, нейното саниране едва в хода на съдебното производство е недопустимо,  мотивира се съдия Георги Янев и отмени глобата, наложена от директора на ИА „МО“ на Янко Карагогов, обжалвана от д-р Здравко Карагогов.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP