И Борисов, и Радев губят доверие от началото на протеста

05 Октомври 2020 | 17:02
0 коментара
Политика

Задълбочаваща се ерозия на доверието към институциите, премиера и правителството, показва проучване на социологическата агенция "Алфа Рисърч". То е проведено в периода 21 - 30 септември сред 1031 пълнолетни граждани с пряко стандартизирано интервю.

Доверието на българските граждани към премиера Бойко Борисов продължава да пада. Ако през юли 23.1% са вярвали на лидера на ГЕРБ, сега този процент е 20.3%. За сметка на това отрицателните оценка за Борисов нарастват до от 49.3% на 55.8%. Въпреки че президентът Румен Радев запазва положителен баланс в доверието на българските граждани, той също бележи слаб спад в положителните оценки. През юли недоверието към държавния глава е било 22.9%, а през септември вече е 28.6%. Одобрението към него пък е спаднало от 43.6% на 42%.

Близък до рейтингът на премиера е този на лидера на БСП Корнелия Нинова, която отчита 19.8% доверие. Непосредствено след тях се нарежда лидерът на „Демократична България” Христо Иванов с 15.5%. От коалиционните партньори на ГЕРБ относително най-високи са оценките за Кр.Каракачанов с 12.1% положителни оценки, но и при него, както при всички лидери от този спектър, е налице прогресивен спад в доверието, отчита "Алфа Рисърч".

За сметка на това лидерите на новопоявилите се политически формации - Слави Трифонов и Мая Манолова получават по-голямо доверие. За шоуменът положителните нагласи са 36%, а за Мая Манолова - 32.9%. Коренно различна е ситуацията при лидера на третия нов проект Цветан Цветанов, който към момента на лансирането на „Републиканците“ стартира с 3% лично одобрение.

Подкрепата за антиправителствените протести остава висока - 36.1% от интервюираните отговарят, че подкрепят напълно протеста, а 30.1% по-скоро го подкрепят. Въобще не го подкрепят едва 14,3%, а 19,5% по-скоро не го подкрепят.

Одобрението към правителството се установява на критичните 12.8%, а към парламента спада до 7.6%, при над 60% недоверие. Главният прокурор Иван Гешев, който зае поста с 27% подкрепа сега се одобрява от 12.2%, при 54.6% критични оценки. Единствено полицията успява да увеличи нивата си на доверие, като през септември положителните оценки за дейността й, обратно на ситуацията през юли, започват леко да доминират над отрицателните (30.2%:27.7%).

Проучването на електоралните нагласи показва почти изравнен резултат на ГЕРБ и БСП - съответно 20.5% и 19.6%. Трета политическа сила се нарежда "Има такъв народ" на Слави Трифонов с 14.9%. ДПС и "Демократична България" също имат близък резултат - съответно 9.9% за движението на Доган и 9.4% за ДБ. Вероятност да влезе в парламента има и "Изправи се.БГ" на Мая Манолова с 4.6%. Близко до чертата е и евентуална коалиция между ВМРО и НФСБ, които бележат 3.8%.

Добавете Вашия коментар

TOP