Бивш български полицай, осъден за убийство, беше задържан в Англия, след 8-годишно укриване.

Никола Ерелийски напуснал България в деня, в който съдът произнесъл присъдата му -  2 години затвор за убийство при катастрофа.  Днес бившият полицейски служител поиска от съда да го пусне поради изтекла давност, съобщава NOVA.

През 2009-та полицаят Никола Ерелийски се врязва в такси, със 124 километра в час.  Таксиметровият шофьор загива. А Ерелийски изчезва в чужбина за 8 години.

„Брат ми го убиха преди 9 години е тук  на 100- метра някъде. Остави две деца. Едното беше на две годинки, когато почина. Даже не ги помни. Надявам се да има справедливост. Искам да си излежи присъдата”, казва Васил Николов, брат на убития таксиметров шофьор.

„Денят, в който е разбрал, че присъдата му влиза в сила, същия ден е хванал самолета и е избягал”, обясни адвокатът на пострадалото семейство Димитър Бозуков.

Нощта преди катастрофата бившият полицай изпил бутилка уиски, става ясно от разследването

„Полицаят е отивал на работа. След като е пил цяла нощ, той отива на работа. Представете си каква работа ще свърши с този алкохол”, допълва Бозуков.

Днес Ерелийски поиска от съда да бъде пуснат, защото е изтекла давността на присъдата му.

Според прокуратурата давността наистина е изтекла на 22 септември, но мъжът е задържан месец по-рано.

Съдът прие доводите на прокуратурата. И реши бившият полицай да излежи двегодишната си присъда, в пловдивския затвор, при общ режим. Адвокатът му ще обжалва.