„Хубавата Елена“ и „Чаплин“ под открито небе по време на Банско Опера Фест 2020

20 Август 2020 | 13:58
3 коментара
Култура

Фестивалът за класическа музика Банско Опера Фест ще се състои за единадесети пореден път в Банско.

На 28 и 29 август на площада в курортния град ще гледаме две забележителни продукции на Държавна опера Варна. Оперетата „Хубавата Елена“ ще открие културното събитие, а във втората фестивална вечер ще се насладим на мюзикъла „Чаплин“.

„Хубавата Елена“ е едно от най-известните произведения на френския композитор Жак Офенбах. Музиката е мелодична и изящна, а героите в действието пренасят булевардния френски хумор и парижки жаргон във времето на Троянската война. В него се съчетават насмешката над човешките и обществени нрави от края на XIX век. Премиерата на „Хубавата Елена” е на 17 декември 1864 г., в Парижкия вариететен театър и е считана за най-големия успех в живота на Офенбах – спектакълът е игран последователно 700 пъти.

Ефектният декор и античните костюми, солистите, хорът, балетът и оркестърът на Театрално-музикален продуцентски център – Варна  ще поднесат на публиката в Банско богато зрелище, сплетено от драматична игра, оперно пеене и танц. Постановката  е на доайена на оперетното изкуство у нас проф. Светозар Донев, хореограф е Анна Донева, сценограф Иван Токаджиев, костюмограф Ана-Мария Токаджиева.
Под палката на диригента Стефан Бояджиев ще излязат актьорът от Драматичен театър "Стоян Бъчваров" Александър Мутафчийски – Менелай и солистите на Варненската опера Пламен Долапчиев – Парис и Велин Михайлов – Калхас, а в ролята на Хубавата Елена ще видим искрящата Лилия Илиева.

Премиерата на мюзикъла „Чаплин“ за европейска публика се състоя това лято във Варна, а само месец по-късно идва на сцената на Банско Опера Фест. Мюзикълът е създаден по либретото на Томас Мийхънт, а музиката е на Крис Къртис,  преведен е изцяло на български език. Дебютът на „Чаплин“ на Стария континент се реализира по специално договаряне с Bubbles Incorporated, S.A. & Roy Export, S.A.S. и Broadway Licensing, New York и след одобрението на наследниците на великия актьор. Досега мюзикълът е поставян единствено на Бродуей. 
„Чаплин” е създаден по житейската автобиография на великия филмов актьор, режисьор, сценарист, композитор и продуцент. В ролята на Чарли –човекът, създал образа на малкия човек, обикнат от всички, но самият той борещ се за обич през целия си живот, се превъплъщава Мариан Бачев. Ще му партнират Борислав Веженов (Сидни Чаплин), Десислава Николова (Хеда Хопър), артистите, балетът и оркестърът на Държавна опера Варна. На сцената излизат 34 актьори, подбрани с национален кастинг, хореограф е Анастасия Неделчева, а сценографията е на Константин Гарнизов. Режисьор на пищната и едновременно затрогваща постановка е Борис Панкин.

Организаторите на Банско Опера Фест напомнят, че входът е свободен, мястото е площад „Никола Вапцаров”, а последните дни на август са прекрасен избор за планинска почивка в полите на Пирин.
 

Добавени коментари

ВЕНЕТА бе бурята. публикува:
20 Август 2020 | 16:52
Бурио тенева, ти си стои в панелката в софия сама, ние тука се забавляваме скъпа! И да купона не спира, защото теб те няма. Най хубавото е че вече не грачиш пияна на площада.
До Аз съм бурята публикува:
20 Август 2020 | 15:20
На нас пък ни е червено, та чак розово и си гледаме, и слушаме опера и мюзикъли с удоволствие в твое отсъствие. А ти продължавай да посиняваш!
Аз съм бурята! публикува:
20 Август 2020 | 14:32
Мъкааа, мъка! Да ви имам и селската организация! Синьо ми е - демокрацията в Банско отстъпи мястото си на червената кретенизация! СМЕХ!

Добавете Вашия коментар

TOP