Христо Иванов: Не може човек, който не се е борил срещу модела "ГЕРБ - ДПС" да стане премиер

29 юли 2021 | 08:53
0 коментара
Христо Иванов: Не може човек, който не се е борил срещу модела "ГЕРБ - ДПС" да стане премиер

Искаме да сме сигурни, че гласуваме не просто за някакво правителство, подчерта съпредседателят на "Демократична България". Той бе гост в предаването "Лице в лице" по БТВ.

"Не можем да си дадем гласовете си за "котка в чувал" или "заек, изваден от цилиндъра", реагира той на нежеланието на ИТН да покаже състава на кабинета.

 

Иванов подчерта, че политическата биография, която имат бъдещите министри, е много важна.

 

Не може човек, който не се е борил срещу модела "ГЕРБ - ДПС" да стане премиер, категоричен бе Христо Иванов.

Смущава ме това, че не се разбира характера на човека. Не може да слагаме хора, взети от бензиностанции, както правеше Бойко Борисов. Хората, които ще станат министри, трябва да носят доверие в себе си, продължи Иванов, говорейки за личностните качества на бъдещите членове на кабинета.

 

И даде пример с трима от служебните министри - Кирил Петков, Асен Василев и проф. Денков, като хора, носещи доверие.

 

"Оптиката, в която всичко е вървяло, явно е била заблуждаващя. Всичко досега е било само разговори, а не преговори. Трябва да разберем, че ще дойде момент, в който ще трябва да гласуваме за кабинет и не можем да го направим просто ей така, защото сме си говорили приятно с някого. Ние искаме да сме сигурни, че това, за което ще гласуваме, няма да е просто някакво правителство. Защото имаме нужда от компетентно и решително управление", посочи Иванов.

 

Не да казваме - "Дайте шанс!", няма време за шансове, подчерта Христо Иванов.

 

Трябва да реформираме прокуратурата, КПКОНПИ - да махнем Гешев, Сотир Цацаров, да премахнем специализирания съд, добави той, говорейки за задачите, които стоят пред бъдещото управление.

 

Корупцията е основно предизвикателство, подчертава той. И припомни, че в доклад на държавния департамент за България 24 пъти се споменава "корупция".

 

Ако ДПС участва, или е приемлив партньор за нас е голям проблем, подчертава той.

 

Границата на корупционното нетърпение минава тук - ДПС и ГЕРБ, субектите, които консумираха властта като бащиния, каза той.

 

Не искам да стана премиер, не искам да стана главен прокурор и не искаме да излъчваме министри в новия кабинет, продължи той.

Според него "ДПС и ГЕРБ трябва да бъдат държави извън властта достатъчно време, за да може да се изчисти страната от корупция".

 

Никой няма интерес да отиде на избори, без да има ясен отговор за своите отношения с ДПС. Надявам се да започне сериозен разговор за излъчване на управление, за това какви са мерките да държим ДПС и ГЕРБ на една ръка разстояние от властта в България, за да прочистим страната, за да започне тя да регенерира и да стане устойчива на корупция, разясни съпредседателят на Демократична България.

 

,,Можем да преодолеем дълбоката политическа криза само с управление, което има ясна физиономия – чрез хора, които могат да казват и "не'', посочи той.


Добавете Вашия коментар!