Съществуват все повече доказателства, че храната, която ядем, може да промени растежа и разпространението на рака, казват учени от Кеймбридж.

Изследванията върху животни, публикувани в списание „Нейчър“ (Nature), показват, че туморите на гърдата спират да растат без аспаргин. Това е съвсем естествена съставка, намираща се в много, считани за здравословни храни, като аспержите, морските дарове, картофите, месото от домашните птици и редица други хранителни продукти.

Аспарагинът е аминокиселина - блок от белтъчини – чието наименование идва от аспержите. Счита се, че помага срещу стареенето, затлъстяването, предпазва черния дроб и е необходим за поддържане на равновесието и централната нервна система.

Изследванията, проведени от учените от Кеймбридж, показват, че диета с ниско съдържание на аспаргин или лекарства, които блокират неговото усвояване, спират развитието на туморите на рака на гърдата.

Друго проучване, на университета в Глазгоу, сочи, че намаляване на приема на продукти, съдържащи серин и глицин, забавят развитието на лимфома и чревните ракови заболявания.

Според учените вече е ясно, че различните видове рак зависят от храните, които приемаме. Раковата клетка трябва да премине през огромни промени, за да се разпространи и да създаде метастази. Необходимо е първо да се откъсне от главния тумор, после да оцелее в кръвта и накрая да успее да се установи в здрава част от тялото. В повечето случаи на рак, смъртоносни се оказват именно метастазите.

Липсата на аминокиселни в диетата обаче също може да има тежки последствия за здравето. Те са жизненоважни за човешкия живот. Ето защо е важно пациентите да не изключват напълно специфична хранителна група от диетата си, без да са се консултирали с лекар.