Хотелиерът от Сандански Илия Пасков: Сринаха ни бизнеса!

16 Септември 2021 | 13:22
0 коментара
Общество

Държавата трябва да ни помага адекватно, защото туризмът пълни хазната, твърди председателят на Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите в Сандански

Илия Пасков е един от най-опитните и успешни хотелиери не само в Сандански, но и в страната. Преди половин година той отново оглави Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите в курортния град. Бизнесменът бе начело на организацията до 2016 година, когато по лични причини се отказа от поста. Амбициите на Илия Пасков сега са високи – иска браншът в Сандански отново да бъде в „Шампионската лига”, където му е мястото. С него разговаряме за успехите, проблемите, възможностите и рисковете на туризма у нас във връзка с пандемията от коронавирус.

Г-н Пасков, мерките за подкрепа на хотелиери и ресторантьори и собственици на други заведения адекватни ли са?

Най-големият проблем за нашия бранш е, че реално няма никакви компенсации за нас от страна на държавата. Мярката 60/40 на практика не работи за хотелиери, ресторантьори и собственици на барове, други заведения и нощни клубове. Тотална щета е в нашия сектор. Затова и реагираме на всякакви ограничителни мерки, свързани с разпространението на ковид. Докато колегите ни в съседна Гърция се молят да ги затворят властите, защото знаят, че ще получат адекватни компенсации за затворения си бизнес. А ние се чудим как да оцелеем, как да не фалираме. И това продължава вече втора година. Необходим е още по-динамичен диалог между нас и държавата, за да се вземат адекватни решения, а не да бъдем поставяни почти винаги пред свършен факт.

Новите ограничения, въведени преди броени дни, как ще се отразят на бранша?

Това е удар върху нас. Дълго време се борихме срещу сивата икономика. Много собственици излязоха на светло, декларираха истинските си обороти. Но сега отново ни бутат към сивия сектор, тъй като за нашия сектор няма реални помощи. Затова вече се задъхваме и с осигуряването на качествен персонал. Защото няма предвидимост, няма сигурност в хотелиерството и ресторантьорството.  Давам конкретен пример – обучавам готвач, който достига до супер ниво, инвестирам в него години наред. Но заради кризата с коронависура и проблемите в бранша той решава да стане тираджия, зарязва кухнята и се качва на тира. И това е причината да няма достатъчно квалифициран персонал.

Трябва ли да се ваксинира персоналът в сектора?

Не мога да задължа никого, смятам, че и държавата не бива да прави задължително ваксинирането. Всеки трябва да направи своя избор. Проблемът е, че като нация нямаме здравна култура. На това се дължи ниското ниво на ваксинация в страната ни. Не мога да разбера как може при свободни и безплатни ваксини да върви толкова слабо имунизацията срещу ковид в България. Прави ли ви впечатление, че слабо развитите държави са с най-малко ваксинирани. Да не би да сме по-умни от германците, от холандците?! Но там ваксинираните са над 70%, а ние тук се чудим какво да правим и много са тези, които се страхуват да си поставят доза от някоя от разрешените по цял свят ваксини.

По данни на Министерството на туризма през юли в село Баня е имало повече туристи в сравнение с тези в Сандански. Какво е обяснението за това?

Аз имам отговор на този въпрос. Няма нищо сензационно. По принцип летните месеци не са силни в нашия курорт – през юни, юли и август има малко туристи в града ни. Защо е така? Понеже синоптиците започват своите прогнози със Сандански и обясняват колко е горещо. Разбира се, не ги виня за това, защото такива са фактите. Но много хора се отказват от почивка в Сандански заради горещините. И това е нормално. Другият момент е, че тук няма чак толкова много леглова база като във Велинград . Ако там има над 15 000 легла, то в нашия курорт те са 3000-4000, като прибавим и сивия сектор, те стават най-много 5000. Разликата е над 3 пъти с Велинград.

Срещате ли подкрепа от местната власт в тези трудни 2 години?

Проблемът е в предишната кметска управа, която управлява общината до края на 2019 година. Сега ни мачка ковид, но преди за това се „погрижи” местната власт. Нищо не се направи тогава за нашия бизнес. Даже съсипаха това, което бяхме изградили, което бяхме направили. В мандата 2015-2019 година се направи един каптаж за минералната вода, който трябва да се провери от компетентните органи , тъй като не работи.

Сегашният кмет има енергия, иска да работи заедно с нас, дано само не му свърши „бензинът”. За нас обаче е важно, че в момента имаме надежден партньор в лицето на кметската управа на Сандански. Работим по проект по Трансграничното сътрудничество между България и Гърция. Партньори в него сме с курорта Пампорово от българска страна, само за Сандански сумата е 150 000 евро. С тези средства ще обучаваме персонал, ще разработваме стратегия за предлагане на еко храни на гостите ни, ще представим дигитално туристическия си продукт, ще закупим компютри и друга техника.

Кои са проблемите в хотелиерството и ресторантьорството?

Проблеми има, то е видно. Факт са и последните ни протести и стачки. Но тези протестни действия е нужно да са само на икономическа, а не на политическа основа. Проблем е да намериш читав персонал, в резултат на това е проблем да поддържаш високо ниво на обслужване. Ковид също удря по нашия бизнес. Сандански като курорт е най-силен през пролетта и есента, а точно тогава са най-големите рестрикции спрямо нас от държавата заради коронавируса. Затова призоваваме да има адекватни помощи за нашия бранш. За да оцелеем, защото България разчита да пълни голяма част от хазната си от туризма. И е безумие държавата да не ни помага, а да ни оставя сами да се спасяваме. Защото от това всички сме губещи.

TOP