Хотелиери в Сандански масово освобождават персонал

30 Март 2020 | 09:50
0 коментара
Бизнес

Хотелиерите в Сандански започнаха масово да освобождават персонала си, информира БНТ. В част от обектите, които посрещат гости целогодишно, работниците вече са съкратени, а в други предстои това да стане следващата седмица, казаха от сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите в Сандански. След обявяване на извънредното положение в страната, повечето хотели в Сандански пуснаха персонала си в отпуск. Две седмици по-късно обаче започва масово освобождавани на заетите в сферата на туризма в града.

“При нас персоналът е около 160 човека грубо, като можем да кажем, че около 90% ще бъдат освободени, считано от следващата седмица. Това е така към момента, може и да се промени, още нищо не знаем, просто изчакваме решението на собствениците.В много от хотелите в Сандански през следващите дни ще останат на работа само служителите, наети за охрана и поддръжка на сградите”, заяви Георги Митрев – секретар на сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите в Сандански.

Основната причина за масовото освобождаване на персонала е липсата на каквито и да е приходи в хотелите към момента. Те обаче продължават да имат разходи за електричество и други комунално-битови услуги. Налага се и да връщат пари и за отменени резервации.

“Това, което се опитваме да правим, е да преместваме резервациите за по-късен етап, примерно до края на годината. Някои хора проявяват разбиране, други искат да им се връщат суми, което така ще ни затрудни допълнително, но те са си в правото си напълно”, каза още Георги Митрев.

“За първата седмица 16-20 март, от когато бе обявено това положение на територията на област Благоевград, тоест в 5-те дирекции “Бюра по труда”, само за седмица са регистрирани над 550 безработни лица”, коментира Станислава Поповска, директор на Регионалната служба по заетостта – Благоевград.

Точният брой на освободените от работа служители, които са били заети в сферата на хотелиерството и ресторантьорството в 

Добавете Вашия коментар

TOP