Хотелиери бесни на международен сайт, в който 58 благоевградчани си предлагат на чужденци апартаментите и им крадат клиентелата

12 Май 2019 | 19:21
1 коментара
Общество

Десетки жители на Благоевградска област се възползват от пробойните в българското законодателство и печелят чисти необлагаеми суми от наеми на излишните си апартаменти, които дават на чуждестранни туристи. Законът не ги задължава да декларират имотите си в общините, където регистрации с последващия туристически данък от 0,50 лв. на заето легло дължат само собствениците на хотели, мотели и къщи за гости. Националната агенция по приходите пък няма как да ги хване, освен ако те не са достатъчно добросъвестни да декларират апартамента до 30 април в приходната агенция и чистосърдечно не впишат точната сума, която са получили от наем на жилището за предходната година.

От НАП официално съобщиха за „Струма”, че дори нямат данни по общини или региони за броя на хазяите и платените от тях данъци. Теоретично всеки от хората, които дават под наем апартамент или стая, трябва да оставя в държавната хазна 10% от приходите от наеми, от които се приспада малък процент разходи. На практика обаче плащат единици от тях. В същото време данъчните служби няма как да заловят некоректните хазяи, които не декларират доходите си от наемите, освен ако някой техен конкурент или завистлив съсед не ги натопи пред властите. Дори и тогава обаче трудно някой може да бъде подведен под отговорност за укриване на данъци, тъй като единственото доказателство може да дойде от наемателя, и то ако той има подписан договор за наем. А наемателят няма сметка да порти човека, който го е подслонил, макар и срещу заплащане, най-малкото защото рискува да бъде изгонен.

Така стои и въпросът с жилищата, които благоевградчани дават на студентите в ЮЗУ.

Темата с многобройните апартаменти, които им гълтат клиентелата, редовно влиза в дневния ред на Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите в Благоевград. Макар и рядко, когато се съберат, основните теми на членовете на сдружението са липсата на главни готвачи в ресторантите и нелоялната конкуренция от страна на частниците в хотелиерския бранш.

От сдружението ни изпратиха адреса на един от най-активните международни сайтове – https://www.airbnb.com, в който има предложения за наемане на апартаменти в хиляди градове в целия свят. Има, разбира се, и от България. Вчера в него потенциалните хазяи само от Благоевград бяха 58. 

Платформата е ограничила презентацията до снимки на апартамента, който се дава под наем, както и фотография на собственика на жилището с лично име. Липсват обаче фамилно име, както и адрес на жилището, по което някой активист от НАП би могъл да направи засичане. Същите се пазят в документацията на сайта, който иначе е обвързал собствениците на апартаменти с железни финансови мерки, целящи осигуряване комфорта на туристите. През платформата минават и разплащанията, при които Airbnb си удържа комисиона от наемната сума.

Благоевградчани използват най-различни и атрактивни описания на жилищата, които дават под наем, за да зарибят потенциалните си наематели.

Николай например хвали апартамента си с „2 спални, 3 легла и 1 вана” като убежище за краткотраен отдих, за което „100% от последните гости дадоха 5-звезден рейтинг”. Наблегнал е и на хигиената – жилището е представено като „искрящо чисто”, на 7-8 минути пеша от центъра на Благоевград. Чужденец, вече пробвал апартамента, се е впечатлил от това, че „домакинът е много привлекателен и ни даде прекрасно домашно вино”. Както и че „налягането на водата е добро, с много гореща вода”.

Kostadinka предлага ремонтираните си миналата година 2 апартамента, „на секунди от централната пешеходна зона за пазаруване”, с уточнението, че самата тя е супердомакин и се ангажира да предостави страхотен престой на гостите си. 
В градината пред апартаментите допуска кучета, а в апартамента – и котки, но „при пристигане се заплаща допълнителна такса за почистване на домашни любимци в размер на 10 лева”.

Анелия е нарекла апартамента си “Париж” заради фототапета с Айфеловата кула в спалнята. В описанието на жилището е наблегнала на уникална гледка към гора, разнасящите се оттам птичи песни и „хубава тераса с гледка към звездите”.

Жилището на Desislava „в нова сграда с асансьор, на 100 м от парка “Бистрица”, разчита да привлече чужденците с модерен дизайн и най-вече с екологични LED светлини и щори за потъмняване на прозорците.

Anelia се хвали с двата си италиански кожени дивана и  удобно американско двойно легло.

Lybomir е от малкото, които предлагат цяла къща „в невероятно малко селце, наричано “ДЕЛВИНО”, което означава “КРУЗ” на български”. Рекламира го с 3 планини и съвършен въздух, но честно отбелязва, че няма магазини, нито автобус до селото.

BORIS офертира чужденците с 20% отстъпка от цената, ако резервират апартамента му до 26 юни, плюс „чай и кафе с комплименти и сезонни плодове за добре дошли”. Той е от по-строгите хазяи – правилата на къщата включват „без домашни любимци, без пушене и партита”.

Veneta предлага само един етаж от вилата си в с. Рилци, където живее със съпруга й. Като бонус към леглата е описала голяма баня с джакузи, но се притеснява, че в семейството й говорят много ограничен английски.

Peter е кръстил къщата си в Кочериново „Вила Бела”, която можела да бъде „вашият вход към велики приключения в планинския регион Рила и Рилския манастир”. Рекламира я с градина с барбекю и малка таверна за 10-12 души, както и с велосипед, който гостите могат да ползват, плюс „безплатен WiFi, предоставен от общината на централния площад на града”.

На туристите предлага І етаж от къщата, защото самият той живее на ІІ, но пък обещава да им продаде домашни мед, вино и ракия.

В опита си да привлекат вниманието на потенциалните туристи има благоевградчани, които са описали като лукс в апартамента си дори чайника в кухнята, а други са рекламирали марката на кафемашината си.

ВАНЯ СИМЕОНОВА в.Струма

Добавени коментари

Опа публикува:
12 Май 2019 | 20:41
Тия "хотелиери" как си намират места за спане в Гърция? Само в хотели? Или в апартаменти, вили, къщи...Къса памет. Но удобна.

Добавете Вашия коментар

TOP