Хората над 60 г. и хронично болните с коронавирус ще влизат задължително в болница

14 Май 2020 | 12:51
0 коментара
Общество

Хората на и над 60-годишна възраст ще влизат в болница, ако са заразени с COVID-19, независимо от състоянието им.

Това гласи една от заповедите на здравния министър Кирил Ананиев, с която се определят мерките по време извънредната епидемиологична обстановка, която замени извънредното положение, предава dnevnik.bg.

Според заповедта в лечебни заведения ще постъпват и заразените, които имат хронични заболявания, хората с нарушена имунна система и тези, които имат задух и затруднено дишане. След като бъдат изписани от болницата, те ще трябва да спазват 28-дневна домашна карантина, дори ако при изписването са дали отрицателен резултат на тест за наличие на вирус в организма.

Карантината за останалите остава 28 дни

На задължителна домашна изолация за 28 дни подлежат всички, за които е потвърдено, че са заразени с коронавируса, дори да нямат симптоми или да имат леки клинични оплаквания, като температура над 38 градуса, кашлица, неразположение, хрема, възпалено гърло, стомашно неразположение (диария, гадене, повръщане). Те нямат право да напускат домовете си и трябва да спазват дистанция от поне метър и половина от останалите, с които съжителствата, да спят в отделни помещения, да се хранят отделно и др. По време на изолацията не за позволени домашни посещения.

Карантината им ще приключва, ако са изпълнени едновременно две условия:- да е изтекъл срокът
– да са дали отрицателен резултат от PCR тест
Медицинското наблюдение по време на домашната изолация ще е отговорност на личните лекари или лекари от болницата, където е лежал заразеният.

Кой е близък контактен и колко е неговата карантина

Хората, които са били в близък контакт със заразените, също са длъжни да спазват домашна изолация, но по-кратка – тя ще продължава 14 дни от контакта помежду им. В заповедта за първи път има детайлно описание кои хора се смятат за близки контактни:- съжителстващите със заразения

– хората, които са имали пряк физически контакт (като ръкостискане)

– хората, които са имали незащитен контакт с инфекциозни секрети (например, опръскване при кихане или допир до използвани кърпички с голи ръце)

– хората, които са имали контакт лице в лице със заразен на по-малко от 2 м разстояние и за над 15 минути

– всеки, който е престоял над 15 минути в затворени помещение със заразен на поне 2 метра разстояние

– медик, който е работил със заразен без предпазни средства

– пътувалите в самолет в близост до заразен – хората на до две седалки разстояние, екипажът, обслужвал сектора на самолета.

Според предписанието, което всеки подлежащ на хоспитализация трябва да подпише, неспазването на карантината се наказва със затвор – максимум до 5 г., и глоба, която може да достигне 50 хил. лв.

Запазва се досегашният режим, който позволява на шофьорите на тежкотоварни камиони и на автобуси, извършващи международни курсове, които преминават транзитно през страната, да не остават в карантина.

Добавете Вашия коментар

TOP