Подкрепяме присъединяването на България към Шенген, но работата по въпроса все още не е приключила. Това заяви холандският премиер Марк Рюте по време на съвместна пресконференция с българския си колега Бойко Борисов след срещата между двамата във вторник.

Резервите на Холандия са реално сред последните пречки по пътя ни към Шенген, като увереност, че трябва да влезем в свободното пространство заяви и шефът на ЕК Жан-Клод Юнкер. 

„Убеден съм, че и по въпроса с Еврозоната съвсем скоро България ще постигне резултат”, каза още Рюте.

„Рюте вече знае, но трябва да убедят и коалиционните му партньори в Холандия, че на Изток има една държава, спазваща правилата”, коментира от своя страна Бойко Борисов. Той също не скри надеждите си за скорошно влизане на страната ни в Шенген и в чакалнята на Еврозоната.

Борисов подчерта, е между България и Холандия има и доверие, и разбиране.

„Аз харесвам този мъж и той харесва мен”, добави Рюте,

визирайки българския си колега.

Двамата са обсъдили още темата за интеграцията на Западните Балкани, общия европейски пазар, миграцията, балансът по отношение на солидарността към хората, търсещи убежище в Европа.

Крайното решение за това дали страната ни ще влезе в Шенген трябва да вземе Съветът на вътрешните министри в ЕС. Към момента е ясно, че България все още не събира мнозинство. Освен Холандия, против приемането ни са Австрия и Германия.

Преди време Рюте заяви, че "Юнкер е романтик. Мисля, че когато някой има видения, трябва да се консултира с лекар". Премиерът посочи и че "има твърде много опасения за контрола на границите и корупцията" в България и Румъния.

Източник: БГНЕС