Холандия може да има улици от рециклирана пластмаса

16 Юли 2015 | 11:02
0 коментара
Любопитно
Холандия може да има улици от рециклирана пластмаса

Холандия може да се превърне в първата държава в света с пластмасови пътища. Да, правилно прочетохте. 

Компанията VolkerWessels е предложила на правителството нов проект под името PlasticRoad,

който има за цел да предостави алтернатива на асфалта като покритие за обществените пътища в градовете. Според тях пластмасата е много по-лесна и бърза за изработка и монтаж, а освен това е и по-удобна, пише Венци Димитров в Smartnews.bg

VolkerWessels твърдят, че сменянето на асфалта с изцяло рециклирана пластмаса ще доведе и до намаляване на замърсяването – асфалтът допринася с цели 1,6 млн. т въглероден диоксид в атмосферата всяка година. 

Според Ролф Марс, директор на VolkerWessels, пластмасата е много по-ефикасна от сегашните покрития за улици. Пътищата могат да се конструират на големи парчета във фабрика и след това само да се монтират, което свежда работата от няколко месеца до само някакви си седмици. 

А освен всичко това, кухата вътрешност на пластмасовите пътища (вижте снимката по-горе)

позволява провеждането на кабели и тръби, улеснявайки дори тяхната поддръжка.

Ако сметнем и твърдението на компанията, че пластмасата е много по-издръжлива от асфалта, няма нищо по-хубаво. Според тях обработената такава може да издържи на температури между -40°C и +80°C.

Все още планът е на ниво концепция. Предстои всичко това да бъде тествано в лаборатория, но холандското правителство подкрепя идеята. 

Ротердам е град, познат с експериментирането със зелени енергии и продукти, като те са съгласни да тестват улици от рециклирана пластмаса след около три години.

Вижте още за технологии в Smartnews.bg

Източник: Smartnews.bg   

Добавете Вашия коментар

TOP