Хлебни босове взривиха скандал в Благоевград, в сблъсък за 450 000 лв.

22 Януари 2018 | 13:22
0 коментара
Общество

С оферта от 449 201,52 лв. с ДДС благоевградската фирма „Ен Джи Бейкъри“ ЕООД е на крачка да спечели обществената поръчка за снабдяване за период от 3 години на детските и социални заведения в община Благоевград. Това стана ясно завчера на процедурата по отваряне на ценовите оферти на участниците. В поръчката се конкурират фирмата „Ен Джи Бейкъри“ ЕООД на племенника на популярния хлебопроизводител Нейчо Гръчки и не по-малко известният в хлебния бизнес Петър Иванов с фирмата си „Еталон 66“ ЕООД.

Както вестник „Струма“ писа, „Ен Джи Бейкъри“ няма регистрация като производител на хляб по утвърден стандарт „България“, което е задължително за изхранване на деца и ученици съгласно Наредба №9 от 16 септември 2011 г.

„Ен Джи Бейкъри“ ЕООД, прехвърлено неотдавна на Кирил Китанов от братовчедка му Мариана Гръчка, стигна до финала на обществената поръчка с оценки от по 100 точки по всички критерии на възложителя – община Благоевград. Членове на комисията специално декларираха, че поръчката е за доставчик, не за производител, затова документ за регистрация по УС „България“ не е изискан от участниците.

Любопитно е, че в офертата си „Ен Джи Бейкъри“ декларира, че срокът за доставка на продуктите е 10 минути, а срокът за реакция в случай на рекламация е 5 минути – време, в което практически няма как колите на фирмата да реагират от двете си бази в Кочериново, тъй като според регистъра на БАБХ дружеството няма база в Благоевград.

От състезанието обаче бе отстранена „Еталон 66“ ЕООД с мотива, че представя HACCP система като еквивалента мярка на стандарт ISО 22000. Комисията отбеляза, че това не припокрива съдържанието на исканото ISO и двата стандарта не може да се приемат за релевантни.

Румяна Митова и Илияна Иванова, счетоводители в „Еталон 66“, присъстваха на процедурата като упълномощени лица. На отварянето на ценовите оферти нямаше представител на „Ен Джи Бейкъри“ ЕООД. На финала, когато председателят на комисията – юристката в общината Силвия Колева, обяви процедурата за приключена, представителите на „Еталон 66“ поискаха отговор на въпроса как „Ен Джи Бейкъри“ ще снабдява с хляб и хлебни изделия общинските детски заведения без задължителната за това регистрация като производител по УС „България“.

„Законът не поставя изискване доставчикът да е и производител“, заяви д-р Антон Темелков, гл. експерт „Здравеопазване“ в общината и член на комисията.

„Тогава трябва да има договор с подизпълнител, който да представи всички задължителни документи“, контрира го Ил. Иванова и каза: „Участвали сме в над 300 поръчки в целия регион, за първи път се натъквам на подобно тълкуване! Доставчикът по вашето описание се нарича дистрибутор, не производител, и е нелогично да не се изисква каквато и да е документация за продукта, обект на поръчката. Видно е, че до момента няма яснота кой ще произвежда хляба, с който „Ен Джи Бейкъри“ смята да храни децата и настанените в социални заведения в цялата община Благоевград, а това вече трябваше да е декларирано в документите за подбор, като за подизпълнителя трябваше да бъдат представени същият набор документи, както и за доставчика. Това не е ли грубо нарушение на правилата на ЗОП?!“, попита Ил. Иванова.

„Който доставя хляба, трябва да носи отговорност. Ако имате съмнения за производителя, подайте сигнал в ОДБХ. Ако се стигне до подписване на договор с „Ен Джи Бейкъри“, доставчикът е длъжен да представи документите дали има подизпълнител и кой ще прави хляба“, каза д-р Темелков. Той отбеляза, че явно за втори път се върви към процедура за съдебно обжалване на проведената обществена поръчка, намеквайки за приключилите в края на 2017 г. съдебни дела по същия повод.

Ползата обаче от обжалване ще е за Нейчо Гръчки, при това за втори път, тъй като той и в момента е снабдителят, а не може детските и социални заведения да останат без доставка на стоките. По-странното обаче е как Гръчки продължава да доставя и в момента хляб и хлебни изделия на общинските звена, като от 18 декември фирмата няма никаква база за производство на хляб, след като на тази дата тя е прехвърлена на „Ен Джи Бейкъри“.

Председателката на комисията С. Колева сложи край на горещата полемика, като гарантира, че офертата на „Ен Джи Бейкъри“ ще се качи на сайта на общината и всички ще могат да я видят. Остана да виси въпросът може ли един дистрибутор да предложи по-ниски цени от производителя.

Припомняме, че сагата между двамата конкурентни хлебопроизводители е от миналия март, когато общината обяви за първи път същата обществена поръчка. Тогава ЕТ „Нейчо Гръчки“ и „Еталон 66“ представиха оферти и за победител бе обявена фирмата на Петър Иванов. Гръчки обжалва процедурата в последния възможен ден и така спечели, тъй като предишните 3 години снабдяваше общинските детски и социални заведения с хляб и хлебни изделия, и продължи да го прави до произнасяне на висшите магистрати. Съдиите пък разпоредиха процедурата да тръгне отначало. източник: в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP