Хлебни босове в битка да зареждат детските градини в община Благоевград за 563 хил. лв

09 Януари 2018 | 18:40
1 коментара
Общество

Фирма „Ен Джи Бейкъри“ ЕООД – Благоевград на племенника на Нейчо Гръчки кандидатства с оферта да доставя хляб и хлебни изделия в детските градини и социалните заведения в община Благоевград през следващите 3 години, без да фигурира в регистъра на производители на хляб по утвърден стандарт „България“ и да има одобрението за това на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ).

Благоевградското дружество заедно с „Еталон 66“ ЕООД на Петър Иванов, който е председател на Сдружението на хлебопроизводителите и сладкарите в Пиринско, са двете фирми участници в обществена поръчка на община Благоевград за доставка на хляб и хлебни изделия на прогнозна стойност 563 445 лв. без ДДС. Офертите на участниците бяха отворени завчера в кметството, а ценовите им предложения ще се разсекретят до дни, след като комисията прегледа дали представените документи отговарят на изискванията на възложителя.

Задължително условие към фирмите, които претендират да изхранват деца, е те да са регистрирани по утвърден стандарт, за хляб и брашна той е „България“, което би трябвало да гарантира специално качество на продукцията, без консерванти и допълнителни примеси, неподходящи за хлапета. Изискването е отбелязано в техническата спецификация на поръчката, тъй като е вписано в Наредба 9 от 2011 г. за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения, училищните столове и обектите за търговия на дребно на територията на училищата.

Репортерска проверка установи, че „Ен Джи Бейкъри“ ЕООД не фигурира в държавния регистър, чиято последна промяна е направена на 18 декември 2017 г. На официално запитване Катя Големджиева от пресцентъра на Българската агенция по безопасност на храните потвърди: „Фирма „Ен Джи Бейкъри“ ЕООД работи като предприятие за производство на трайни и нетрайни сладкарски изделия. Предприятието не е одобрено от БАБХ за производство на хляб по УС „България“ и не фигурира в регистъра на производителите по стандарта”.

„Ен Джи Бейкъри“ ЕООД“ е собственост на Кирил Китанов, племенник на популярния хлебопроизводител Нейчо Гръчки. Доскоро фирмата била на дъщеря му Марияна Гръчка, която според данните в Търговския регистър в края на 2016 г. е прехвърлила на братовчед си всички дялове.

Любопитен факт е, че ЕТ „Нейчо Гръчки“ от 2014 г. доставя хляб и хлебни изделия на детските и социални заведения в община Благоевград. През март 2017 г. общината обяви обществена поръчка, тъй като договорът му изтичаше. Той се яви и конкурент отново му беше „Еталон 66“ ЕООД на Петър Иванов. Тогава обаче комисията го отстрани от участие в конкурса. Реакцията на Нейчо Гръчки бе да се възползва от възможността, дадена му от закона, и в последния ден обжалва в съда решението на комисията. Това вкара общината в дела, проточили се чак до ноември 2017 г., с което провали търга и на практика Гръчки продължава да снабдява детските и социални заявления и в момента.

източник: в.Струма

Добавени коментари

Kamen публикува:
09 Януари 2018 | 22:27
Те да почнат да произвеждат читав хляб, а не пластмаса.

Добавете Вашия коментар

TOP