Хиляди вярващи изпълниха Рилския манастир на Успение Богородично

16 Август 2018 | 10:29
0 коментара
Култура

Големият християнски празник Успение на Пресвета Богородица бе отбелязан днес със света божествена литургия в централния храм „Рождество Богородично“ в Светата Рилска обител.

Тя бе отслужена от игумена на Рилския манастир – Негово преосвещенство Адрианополският епископ Евлогий“, и манастирското братство в присъствието на стотици миряни, изпълнили храма. В своята проповед той подчерта значението на празника и мястото на Света Богородица в сърцата на християните.

Това наистина един от най-тачените християнски празници и най-големият богородичен празник, каза пред репортер на БТА Живка Мантаркова – уредник на музея при Светата Рилска обител. Тя разказа, че още в събота в манастира са дошли много богомолци. Днес, добави тя, стълпотворението, както винаги, е голямо и дворът е пълен и шумен. Много от вярващите оставят дарове. От дарения на агнета и овце през празничния и предишните дни се е увеличило сериозно и манастирското стадо.

Събитията, свързани с празника, са започнали с бдение в църквата „Успение на Пресвета Богородица“ при манастирския метох „Пчелина“, разположен на 4 км от към Рилския манастир.

Събраха се много вярващи хора Благоевград, Рила, Дупница и околните селища, разказа Живка Мантаркова. Архимандрит Йосиф от монашеското братство на Рилския манастир е водил службата, която е започнала в 21 часа със специални песнопения и стихове, написани за Майката Богородица.

След това се е състояло опелото – с изключително красиви и вълнуващи песнопения, в които се включил и хор от Пловдив. Точно в полунощ започнала всенощната литургия, която продължила до 2 часа. Дарители отново са оставили, както и миналата година, свещник като специален дар за църквата в метоха.

Храмът в „Пчелина“ е от края на 18 век, разказа Живка Мантаркова. Изписан е през 1834 г. от един от големите художници от Банско – Димитър Молеров. Има великолепни стенописи, които, както и цялата църква, се нуждаят от реставрация, добави уредникът на музея на Светата Рилска обител.

Добавете Вашия коментар

TOP