Хиляди се стекоха на Рупите за 25-годишнината от освещаването на храма на Ванга

15 Октомври 2019 | 10:04
0 коментара
Култура

На Петковден хиляди миряни от цяла България, Северна Македония, Гърция, Русия и от бившите съветски републики се стекоха в храмовия комплекс Рупите, за да почетат 25-годишнината от освещаването на храма „Света Петка Българска“, построен по волята на пророчицата леля Ванга.

Рано сутринта първа имаше честта да отключи храма оперната певица Красимира Лазарова, която от години живее в Италия. След тържествената Света литургия, отслужена в 11:00 часа от отец Кочев с прочуствени думи се обърна към хилядното множество Нешка Робева. После в манастирския комплекс зад черквата беше открита специална зала с 85 дарени през годините на леля Ванга оригинални икони съобщава „Монитор“.

В 14:00 часа започна раздаването на курбана за здраве, приготвен на място, встрани от храма от дарени 9 агнета и едно теле. Телето е дар от 66-годишния Шукри Бекташ от Сандански: „Това, че съм мюсюлманин няма никакво значение. Бог е един и помага на всеки, ако вярваш в него. Дали е църква или джамия – няма значение. Нали все е божи храм. Леля Ванга пък ми беше много близка. Имал съм много срещи с нея – със своите съвети тя неведнъж ми е помагала в трудни моменти за семейството ни“, сподели Шукри, който беше дошъл на Рупите за храмовия юбилей. Всеки дошъл на Рупите мирянин получи от курбана за здраве.

Стотици, които са имали личен досег с пророчицата приживе се запознаваха пред храма и си споделяха спомени от личните си срещи с нея. Чуваше се българска, руска, гръцка, че даже и японска реч.

Безплатния паркинг на храмовия комплекс Рупите беше изпълнен с десетки леки коли и автобуси със софийски, русенски, варненски номера, въобще с автомобили от цяла България, Гърция и Северна Македония.

Добавете Вашия коментар

TOP