Хиляди родители срещу закони за защита на децата

05 Февруари 2019 | 07:13
1 коментара
Общество

Родители настояват в петиция спорни, според тях, текстове от Национална стратегия за детето да бъдат премахнати. Най-тревожно за недоволните е криминализирането на шамарите като метод за възпитание, съобщава NOVA.

Петицията е създадена от граждански организации и вече е подписана от над 2200 души. Според тях документът трябва да защитава децата от домашно насилие, но не и да третира родителя като престъпник. Стратегията забранява телесното наказание над деца и задължава докладването на подобни случаи. Това според много родители е твърде субективно, за да попада под ударите на закона.

Петицията е създадена от Петър Порумбачанов – баща на четири деца. По думите му новата стратегия дискриминира ролята му на родител, съобщи Нова телевизия.

„Стратегията предвижда масово и всеобхватно следене на семействата за начина, по-който те възпитават своите деца. Държавата се опитва да изземе функции на семействата”, казва той.Според стратегията мерките за защита на децата включват "разпознаване на белезите от насилие и сигнализиране", "система за наблюдение и изпълнение на забраната за телесно наказание", както и "докладване при всички случаи на домашно насилие към детето".

„Стратегията работи с ирационални понятия, които могат да се тълкуват по всевъзможен начин. Като психическо насилие над деца може да се определи нещо, което чиновниците смятат, че е психическо насилие”, казва още той.

Детският психолог Иван Игов е един от създателите на стратегията. Според него тя е повлияна от опита на много европейски страни.

„Има държави, в които точно така се случва - един шамар и един по-висок тон на публично място, може да се стигне до там, че социалните служби да дойдат да проверяват, а в някои случаи и децата да ви вземат”, казва Игов.

„Много хора казват "мен ме шамариха едно време и затова станах човек". Тук идеята е да се преборим с обществената нагласа, че физическото наказание може да реши нещо”, коментира още той.

Друг спорен текст, според подписалите петицията, е събирането на данни за децата в риск и включването им в обща информационна платформа. Експертите са категорични, че данните ще се събират и съхраняват според европейските правила и до тях няма да имат достъп хора извън институциите, работещи със семействата.

Добавени коментари

Ох публикува:
05 Февруари 2019 | 07:22
Начинът ПО-КОЙТО ?!? пишете, е покъртителен!

Добавете Вашия коментар

TOP