Хиляди окупираха поляните край Предел за XV издание на събора "Пирин пее" /Снимки/

04 Август 2018 | 13:05
6 коментара
Култура

Хиляди хора от Югозапада, страната и чужбина се събраха днес на поляните край местността "Предел" за да наблюдават изявите на самодейците от Пиринско по време на XV-я традиционен събор на народното творчество "Пирин пее", предаде репортер на Pirinsko.com.

Стотици гости са насядали и пред трите сцени, разположени този път изцяло в гората откъм Пирин.

На тях се изявяват по списък и пред жури над 2000 участници от областта и 250 изпълнители – гости на събора от страната и чужбина. Самодейците представят както традиционните за региона песни и танци, така и характерните за пиринския край народни обреди и обичаи.

Изчаквайки реда си на сцената, самодейците не скучаят. Едни наблюдават колегите си, а други репетират, стъкмяват външния си вид, готвейки се за изявата пред взискателните публика и жури.

Събитието, което се провежда на четири сцени в прохода Предел между Пирин и Рила, се организира от Областна администрация-Благоевград и община Разлог и е под патронажа на председателя на НС Цвета Карянчева. В продължение на два дни на сцените се представят фолклорни и танцови групи, индивидуални участници от 14-те общини на благоевградска област.

Днес на три от сцените излизат 60 групи, а утре останалите, представяйки както автентичен фолклор, така и характерните за региона обреди и обичаи. Заключителният концерт на лауреатите е в неделя на централната сцена.

Началото на „Пирин пее” бе поставено точно в 9.00 часа днес, когато бяха представени  всички фолклорни състави и изпълнители на четирите сцени.

От 20.30 часа тази вечер се очаква да започне концерт на фолклорните групи от община Разлог.

„Пирин пее“ ще продължи на 5 август (неделя) от 9.00 часа с представяне на фолклорните състави и изпълнители на събора.

От 11.00 часа ще се състои тържествен ритуал пред паметника на Илинденско- Преображенското въстание.

Заключителният Гала концерт на XV събор на народното творчество „Пирин пее“ ще започне от 12.30 часа на Голяма сцена.

В него участие ще вземат „Ансамбъл „Пирин“ и Фолклорна група „Веселинка“ към Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград. Традиционно на "Пирин пее" се срещат минало, настояще и бъдеще, за да се съхрани и популяризира народното творчество на Пиринския край.

Десетилетия наред съборът е сцена за творческа изява на изпълнителите на народно творчество от 14-те общини на област Благоевград. Някои от зрителите са разпънали палатки под буките в прохода между Пирин и Рила, за да прекарат и двата дни сред природата, наслаждавайки се на изявата на самодейците.

Край палатките и навесите горят огньове, на тях се пече скара-кюфтета, кебапчета, наденица, има и чевермета, врят гърнета в традиционния боб със сланина. Като на всеки събор поляните край пътя са заети от търговци, предлагащи сувенири, варена царевица, печени пилета, има и атракциони като люлки, пързалки и много други.

Това е празник, в който по традиция вземат участие хиляди изпълнители от Югозападна България и е повод за родови срещи в красивата местност „Предел", разделяща двете планини Пирин и Рила. ​ Във вечерния концерт на 4 август от 20:30 часа ще вземат участие представителни групи от община Разлог.

За всички любители на хорáта ще свири оркестър „Роял бенд“ от Благоевград, със солист Кинче Вълчева и специален гост Милко Бошнаков. Всички участници и гости ще могат да се насладят и да се наиграят на любимите български хорá.

Финалният концерт ще е в 12:30 часа на 5 август с участието на Ансамбъл „Пирин“ и фолклорни групи от Благоевградска област.

 На "Пирин пее" се срещат минало, настояще и бъдеще, за да се съхрани и популяризира народното творчество на Пиринския край. Петнадесетият събор наред "Пирин пее" е сцена за творческа изява на изпълнителите на народно творчество от 14-те общини в Пиринско.

Добавени коментари

До г-н Герчев и Икономов публикува:
05 Август 2018 | 11:26
Корумпирани политически лайна. Обществени поръчки и дори местата на Пирин пее за заети от ваши хора мръсни рушветаджий вие си живеете живота а хората са на ръба на оцеляването
До Община Банцко публикува:
05 Август 2018 | 11:09
Мило Банско мили валчести каменен световен шампион по джубре(говна) това е от кръвосмешението брат сестра Банскалии после и изрод дете. Депо за наркотици наркомани алкохолици(вече си бият жените) ало измамници и проститутки на входа посрещат туристите с цигани травестити от (оринндж каунти) с ориенталски ритми
Поп фолк публикува:
04 Август 2018 | 22:57
Пирин пее не го ли организира Разлог - малкият Истанбул? Царството на циганската музика, зурните и простолюдието?
Чалга публикува:
04 Август 2018 | 22:44
Цигания голяма. Миризливи кебапчета като преди избори. Да сте виждали селяни и чалгари да слушат народна музика?
Очарован публикува:
04 Август 2018 | 22:15
Може и на майка ти на раменете да ги качи
Разочарован публикува:
04 Август 2018 | 21:01
Като видиш първата снимка моментално добиваш представа каква селяния е на Пирин пее 2018. Сигурно вече си е качил и крака на масата. А може и да играе на нея. Пак ли само селяндурите се събрахте и тази година?

Добавете Вашия коментар

TOP