Хиляди миряни се поклониха днес пред паметта на Свети Йоан Рилски-Чудотворец

19 Октомври 2017 | 18:05
0 коментара
Общество

Хиляди от цялата страна се поклониха днес пред паметта на Свети Йоан Рилски-Чудотворец, най-известния български светец и небесен покровител на страната ни на Очов ден.

В Рилската света обител, основана от родения в Бобошевското село Скрино, днес се стекоха хиляди, за да се поклонят пред мощите на светеца.

В Рилската св. обител още снощи се състоя всенощно бдение, а днес от 9:30 часа се отслужи празничната света литургия.

В тържественото богослужение взеха участие и духовници от Гърция и Сърбия. Стотици пък бяха тези, които отидоха до гроба на небесния покровител на светеца, намиращ се на 5 км. над Рилския манастир. Деца, млади и стари поеха по каменистата пътека, за да изминат 15-те минути до черквата, в която първоначално са положени нетленните мощи на Йоан Рилски.

Светецът е живял в пещера, която днес е тест за праведност, стига да преминеш през теснината и излезеш на върха на скалата. Следващият обект за посещение е аязмото, където от чешма блика вода, с която се измиват очите. В цепките около скалата, а от миналата година и в специална урна, се поставят листчета с желания, които всеки вярва, че светецът изпълнява.

Над аязмото пък е „молитвената скала”, от която небесният покровител на България отправял молитвите си за смирение. На връщане по пътеката надолу всички имаха усещането, че са по-свети, по-смирени и добри. /БГНЕС
 

Добавете Вашия коментар

TOP