Хиляди миряни от цялата страна запалиха свещички за здраве и отдадоха почит към Свети Иван Рилски в Рилския манастир

19 Август 2018 | 13:22
0 коментара
Култура

Хора от всички възрасти се поклониха пред мощите на светеца, който се почита и като небесен закрилник на българския народ. След традиционното всенощно бдение, Света литургия – в съслужение с монаси – отслужи Адрианополският епископ Евлогий.

Рилският ставропигиален манастир е най-големия манастир в България. Основан е средата на 30-те години на X век от отшелника Иван Рилски и учениците му. Самият Иван Рилски е един от първите известни български монаси-отшелници, провъзгласен за светец от Българската православна църква. 19 октомври се почита като Ден на Свети Иван Чудотворец.

Адрианополският епископ Евлогий се срещна днес и с министъра на регионалното развитиуе и благоустройството Николай Нанков, пристигнал да почете светеца, но и да инспектира срутището на 27-и километър по пътя към Светата обител.

При инспекцията си министър Нанков заяви, че 45 дни е индикативният срок за възстановяването на движението в двете ленти по пътя за и от Рилски манастир. От понеделник започват реални действия по решаване на проблема със срутището на 27-и километър по пътя за Рилски манастир. След съгласуването на изсичането на горски пояс над свлачището, алпинисти ще обрушат нестабилните скални маси, ще бъдат поставени предпазни мрежи и пътят ще бъде отворен. По график, собразен с трафика и празниците, по време на тези дейности пътят ще бъде затварян временно в определени часови пояси. Стартира и работата по изготвяне на технически и инвестиционен проект за трайно рещаване на проблема. За него, както и за аварийните дейности, ще се кандидатства пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, поясни министърът.

Добавете Вашия коментар

TOP