Хижите се подготвят да посрещат туристи

26 Май 2020 | 10:49
0 коментара
Бизнес

Българският туристически съюз подготви указания към хижите, за да може те да отворят максимално бързо след прекратяване на извънредното положение. В началото на тази седмица ще станат ясни подробностите как и кои хижи ще могат да приемат гости безопасно за туристите, като спазват противоепидемичните мерки. Ще се спазват всички изисквания в заповедите на министъра на здравеопазването, информира БНР.

"Съобразяваме се с отпадането на изънредното положение и отваряме хижите за посещение", увери доц.Венци Росманов, председател на Българския туристически съюз.

Ще има специални изисквания за наставяне на туристи в хижите. "Ако има отделни места за спане, нека да бъдат в отделни стаи. Там, където има нарове, е много трудно да се контролират нещата. Най-вероятно ще има ограничения за достъп", допълни Росманов.

Хижа "Ком" се готви да отвори врати, след като бе сред десетките затворени заради извънредното положение, свързано с Covid-19. Хижарят Георги Величков вече е получил от Регионалната здравна инспекция в Монтана инструкции за начина на работа в новите условия.

"Има много желаещи, които искат да идват на разходка в планината и да преспиват в хижата. Отвън ни разрешават да имаме масички на разстояние и да продаваме кебапчета, кюфтета, летен бар", обясни Георги Величков.

Хижа "Ком" работи само събота и неделя. "Ние имаме 20 стаи с баня и тоалетна. Ако са семейства по двама, леглата са тройки, може и по двама. Ако са единични случаи, трябва по един в стаичка. 20 души можем да настаним, ако са по един", каза Величков. 

Работещите в хижите и туристите трябва да са с маски и ръкавици.

Лифтовите съоръжения на Витоша все още не работят. В момента се извършва техническа профилактика. Най-рано първата седмица на месец юни съоръженията ще могат да се ползват. "В момента се работи по подготовката на съоръженията, всичко друго ще уточняваме във времето", каза Костадин Костадинов от "Витоша ски".

На всички станции ще бъдат поставени указания, свързани с безопасността. "Разрешаваме по двама пътника в кабина най-много. Кабините се дезинфекцират редовно. Отиване, връщане, няколко пъти за деня. Ние ще изпълним съвестно задълженията, които имаме към клиентите, да не допуснем нещо нежелано", подчерта Костадин Костадинов. 

 

Добавете Вашия коментар

TOP