Херо Мустафа е новият посланик на САЩ в България

18 Юни 2019 | 18:26
0 коментара
Политика

Херо Мустафа от Калифорния ще бъде новият извънреден и пълномощен посланик на САЩ в България, съобщи БГНЕС. Тя е номинирана от президента Доналд Тръмп.

Г-жа Мустафа ще замени на този пост Ерик Рубин. Тя е дипломат от кариерата и до момента е заместник-ръководител на посолството на САЩ в португалската столица Лисабон. Преди това тя е била съветник по политически въпроси в американското посолство в Индия.

Във Вашингтон тя е била съветник в администрацията на вицепрезидента Джо Байдън по въпросите на Близкия изток,заместник-директор на Дирекцията за Афганистан в Държавния департамент. Мустафа е била директор в Съвета за национална сигурност.

Мустафа е родена през 1973 г. в град Ербил, Ирак и произхожда от кюрдско семейство. Две години от детството си прекарва в лагер за бежанци. През 1976 г. семейството й получава право на убежище в САЩ.

Тя има бакалавърска диплома от Джорджтаунския университет и магистърска от Принстън. Тя говори девет езика, включително арабски, руски, хинди и фарси.

От балканските езици тя говори гръцки и турски. На Балканите тя започва да работи в неправителствения сектор в Босна, а през 1999 г. в американското посолство в Атина.

На живота на г-жа Мустафа е посветен документалният филм American Herro - по аналогия с игралния American Hero - “Американски герой”.

Добавете Вашия коментар

TOP