Хелоуински артефакти на пазара в Пловдив

31 Октомври 2018 | 09:02
0 коментара
Общество

 Подобно на Свети Валентин, и Хелоуин се настани в родния ни празничен календар в обозримото минало, но и двата привнесени празника си имат своите последователи.

Пазарът никак даже не остава безразличен, а символът на Хелоуин - тиквата, изрисувана, издълбана, отгледана от специален за целта сорт, краси шарената есенна плодово-зеленчукова гледка на най- голямото селскостопанско тържище в центъра на Пловдив.

Няма начин да изрисуваш домати или краставици, но ярко оранжевите кръгли тикви са декорирани в духа на плашенето. Търговците крият кой точно е сортът, но не е трудно да се разбере- селекционираната специално за Хелоуин тиква е холандският сорт Cucurita maxima L. Тя има няколко съществени предимства пред останалите- кората и е мека и се дълбае лесно, цветът и е ярък и наситен, издръжлива е и може да оцелее по- дълго от останалите, а вътрешността пак е вкусна. Расте 110 дни и обикновено тежи между 4 и 8 кг, но на Четвъртък пазара тиквените артефакти са по- малки. Продават ги по 8 лева и търговията върви. Тиквата удивлява с многото си приложения. Можеш да я ядеш, да я дълбаеш за фенер, да я изрисуваш, да готвиш вътре в нея задушено, да декорираш градината си, да я използваш за ваза, а семките също се ядат. Впрочем много преди да чуем за американския празник Хелоуин, разнасяхме фенери от издълбани тикви по това време на годината.

Пловдив днес "подпира" чуждия празник с родни обичаи, сходни по смисъл. Докато едни дълбаят тикви и се маскират като вещици, довечера кукери ще разтресат огромни чанове по Главната.

Въпросът е да уплашим лошото и то да си иде. Както се казва, няма лошо....А и пазарът изглежда много живописен. /БГНЕС

 

Добавете Вашия коментар

TOP