Хампарцумян: БНБ не е стриптийз клуб, в който като сменим танцьорките, клиентите ще се освежат

15 Юли 2015 | 08:26
0 коментара
Общество
Хампарцумян: БНБ не е стриптийз клуб, в който като сменим танцьорките, клиентите ще се освежат

Банкерът Левон Хампарцумян заяви в "Денят започва" по БНТ, че Димитър Радев е възможно най-доброто решение за гуверньор на БНБ. "Гуверньорът има отговорността за 6 години да участва в подготовката за еврозоната, единен банков надзор, преглед на качеството на активите и възстановяване на доверието в БНБ. Той има богат управленски опит и в България, и в чужбина. Бил на висока позиция в МВФ", каза банкерът.

 Според Хампарцумян е много добре, че подуправителите остават същите. "БНБ не е стриптийз клуб, в който като сменим танцьорките, хората ще се почувстват освежени. Приемствеността е ключова. Всички говорят за КТБ, но никой не говори, че централната банка е един спокойно работещ финансов механизъм, който си взаимодейства с ЕЦБ, с други институции. Провалът на надзора е драматичен, но това не означава, че всичко добро трябва да бъде зачеркнато", каза той.

Според него гуверньорът има комбинация от директни отговорности и една морална отговорност. "КТБ беше банка с неустойчив бизнес модел с амбиции на част от акционерите да управляват държавата. Няма предумишлено убийство. Неустойчивият модел е лесен за бутане. Важно е да не може да се повтори този случай по този начин и в този момент", каза още Левон Хампарцумян. /БЛИЦ

Добавете Вашия коментар

TOP