Хамид към ГЕРБ: Скоро ще ви стане много смешно с предсрочни избори!

27 Февруари 2019 | 17:25
1 коментара
Политика

Лют спор между ДПС и ГЕРБ възникна още при обсъждането на първия текст от проекта за промени на Правилника за работата на Народното събрание от правната комисия.

Всяка парламентарна група има право до три процедурни въпроса, които се отнасят до начина на водене в рамките на едно гласуване - това предложение на Данаил Кирилов предизвика юриста от ДПС Хамид Хамид. "Абсурдно!", изригна той. И се възмути, че управляващата партия възнамерява да отнеме правото на всеки депутат да се изказва свободно по време на един дебат. За да няма злоупотреби, председателят трябва да си върши работата. Щом има толкова злоупотреби на правилника, значи председателят не се справя със задълженията. Щом има толкова катастрофи, вие казвате на хората - ще им отнемем правото да шофират и един шофьор ще излиза на пътя само три пъти месечно, направи аналогията той.

По думите му не отнемането на правото на всеки отделен народен представител на процедура е решение на проблема със злоупотребите от трибуната, а управляващите да следят дали водещият на заседанието зам.-председател или председател спазва Правилника и санкционира нарушителя на трибуната.

"Той има право да прекъсва с копчето, да наказва", изреди възможността за санкции Хамид. "Разбирам, целта ви е да ограничите злоупотребите с това процедурно право, но намерете друг подход, а не да ограничите депутатите, защото това е крачка към диктатура", обвини Хамид Хамид. "Има независими народни представители, те нямат право на процедура, като не са член на група ли?", попита той. И добави към въпросите - депутатите от ПГ ще трябва ли да искат и пълномощно от председателя на групата си, за да направят процедура.

"Това е абсурд! Това ви е най-прекият път към предсрочни избори", предупреди Хамид. А на усмивките откъм представители на мнозинството, репликира: "Смейте се, смейте се. Ще ви стане много смешно в скоро време с предсрочни избори!"

Хамид поиска текстът да отпадне, а Данаил Кирилов в крайна сметка, сам си го оттегли. В същото време правната комисия малко след това прие още по-ограничаващ текст, който предвижда всяка ПГ да има право само на един процедурен въпрос по начина на водене на точка от дневния ред.

Още по-рестриктивният текст бе предложен от Обединените патриоти. По този повод Хамид ги захапа как точно ще се разбират трите партии помежду си.

"Цветанов ли пак ще ходи да ги сдобрява?", попита депутатът от ДПС. "Брачен консултант ви трябва на вас", обърна се той към представителите на ОП в правната комисия по повод разногласията между трите партии в коалицията.

Добавени коментари

Прогноза публикува:
27 Февруари 2019 | 22:11
Ако в най-скоро време не се обединят всички срещу ГЕРБ и ги премахнат не само от НС,а от политическата карта СЪВСЕМ - ще ни стане "много смешно" на всички ни! Кьорави ли сме да видим как постепенно ГЕРБ прокарват политика на диктатура и геноцид над инако мислещите?!?!?!

Добавете Вашия коментар

TOP