Гърците раздават листовки на мигрантите с указания как да нахлуват в Македония

15 Март 2016 | 08:00
0 коментара
Общество
Гърците раздават листовки на мигрантите с указания как да нахлуват в Македония

Гръцките власти, с помощта на служителите от неправителствени организации, раздават листовки с указания как да нарушават съседните граници и да нахлуват в съседна Република Македония, предаде специалният пратеник на БГНЕС Божидар Стоилов.

Сред мигрантите, които вчера нахлуха на македонска земя, бяха открити листовки на арабски език. На тях има и схема как да нарушат държавната граница и да нахлуят на македонска територия. На листовката има карта, на която са очертани пътеките и начините, по които трябва да се движат мигрантите. На тях е изписан и часът на тръгване от Идомени /Сухово/, лагерът, който се намира недалеч от македонската граница.

Вчера след обяд, според различни източници от Гърция в Република Македония нелегално влязоха между 500 и 1000 мигранти. При преминаването на Сува река те бяха подпомагани от служители на неправителствени организации, които бяха опънали и въже за да могат да преминат реката. Трима от тях обаче се удавиха. Македонските власти предупредиха, че "всички нелегални мигранти ще бъдат върнати обратно там, откъдето са дошли". На една от листовките се намира и името на бившия германски министър - 80-годишният Норман Блум. От няколко дни той се намира в лагера Идомени /Сухово/ и твърди, че е там от хуманни съображения.

Припомняме, че през изминалата 2015 година от Гърция в Република Македония пристигнаха над 750 000 мигранти. Всички те бяха транспортирани с автобуси или влакове до граничния град Гевгелия. От началото на тази година до затварянето на "Балканския маршрут" в началото на февруари от Гърция в Македония влязоха над 89 000 души. "Балканският маршрут" официално бе закрит по време на срещата на върха ЕС-Турция на 7-ми февруари.

Министърът на вътрешните работи на Австрия Йохана Микл-Лайтнер приветства Скопие за усилията му в борбата срещу нелегалната миграция. "Македония до момента е направила повече за стабилността на Европа, отколкото някои страни членки на ЕС", подчерта Йохана Микл-Лайтнер.

Добавете Вашия коментар

TOP