Гърция и Италия в пламъци, жегата взе и жертви

20 Юли 2015 | 03:06
0 коментара
Общество
Гърция и Италия в пламъци, жегата взе и жертви

Над 160 горски пожара са избухнали вчера на територията на Италия поради високите температури, които се запазват от няколко седмици, предаде Франс прес.

Само в областта Кампаня, със столица Неапол, са регистрирани 75 огнища,

съобщи службата за охрана на горите. Следват Тоскана със 17 пожара и Пулия с 15.

Температурите редовно надвишават 30-35 градуса. Гражданската защита обяви за днешния неделен ден „червен код” с предупреждение за опасно високи температури в 23 града, което означава, че дори млади хора без здравни проблеми са изложени на риск.

Застрашените градове са разположени из цялата територия на страната – от Милано и Бреша на север съответно с 37 и 38 градуса, до Рим и Неапол на юг с 38 градуса, и 40 градуса за Болоня.

През първите две седмици на юли случаите на потърсена спешна медицинска помощ в болниците са се увеличили със средно 10%

спрямо същия период на 2014 г., с пикове от плюс 20 процента в някои зони на Емилия-Романя, района на Болоня, Лацио, района на Рим, по данни на италианското сдружение на медиците от спешна помощ СИМЕУ.

Гърция също е в пламъци, като общо 74 са пожарите, регистрирани в цялата страна

само за последното денонощие, а в момента огнената стихия се вихри с пълна сила в близост до населени места в района на Арголида, полуостров Пелопонедс, и изпепелява голяма част от горските масиви на о-в Закинтос в Йонийско море, съобщават гръцките медии.

Властите са обявили тревога и за областта Лакония на полуостров Пелопонес, тъй като поради нестихващия вятър са се появили нови огнища.
За момента са овладени няколко големи пожара, в това число и пожарите на о-в Евбея.
 
От гръцката Гражданска защита предупреждават за висок риск от пожари утре в страната и умоляват гражданите да уведомяват за нови огнища на телефон 199.

Южната ни съседка поиска помощ от ЕС и очаква днес от Франция да пристигнат самолети за борба с пожарите. Русия също обяви, че изпраща самолети.

Горещото време взе жертви във Франция и Италия,

информира Нова ТВ.

В Япония в последното денонощие от топлинен удар е починал един човек, а още 470 души са били приети в болница, предаде ТАСС, позовавайки се на националната противопожарна служба, която изпълнява функциите и на „Спешна помощ”.

Над страната отново се установи горещо време, след като тайфунът Нангка отслабна и се трансформира в област с ниско атмосферно налягане над Японско море.

В някои райони на Япония температурите през деня достигнаха 37-38 градуса.

В последните 10 дни жегите в Япония взеха 14 жертви, а над 4000 души постъпиха в болница.

При миналогодишните горещини в Япония починаха над 30 души, а в болница бяха приети повече от 35 000.

Вижте още за времето у нас и по света на Sinoptik.bg

Източник: по материали на БТА, NovaNews.bg    

Добавете Вашия коментар

TOP