Гърци изкараха 6,5 млн. евро с пиратска ТВ от Петрич за цяла Европа

20 Септември 2019 | 11:57
0 коментара
Криминално

Над 6,5 млн. евро за 4 години изкараха двама гърци, въртейки нелегална телевизия от офис в Петрич.

Групировката им предлагала услугите си у нас, Гърция, Италия, Холандия, Франция и Германия. Двамата другари имали и 2 счетоводни къщи, също ситуиарани в Петрич.

Започнало разследване, което обединило няколко държави. Било наблюдавано и координирано от Евроджъст. Тя била еднновременна, а партньор у нас бил отдел “Киберпрестъпност” в ГДБОП. Били са спрени над 200 сървъра. Разследващите ударили и парите на групата, като спрели над 150 PayPal акаунта, на които пиратите получавали плащанията от таксите. От 2015 г., когато започнали, досега са натрупали над 6,5 млн. евро.

- Реклама -

Гърците предлагали слуги за плащане за гледане, подобни на предлаганите от Sky Italia, Mediaset Premium, Netflix, Dazon и Infinity в различни държави членки и други страни. Те се сдобили с последния сотуер за подобно излъчване и дори постоянно го обновявали. Пуснали и няколко станции за препредаване със специални сървъри, за да се деактивира разшифроването на оригиналните програми и да се генерира незаконния IPTV сигнал в нарушение на Закона за интелектуалната собственост. Групата предлагала много широк каталоги откъм съдържание, имало и опция за добавяне при поискване на много ниска цена. Незаконните печалби после са прехвърляни в чуждестранни банкови сметки.

Общо са били идентифицирани 22-ма, съпричастни към схемата. Те са заподозрени в извършване на мащабни измами, киберпрестъпност и пране на пари. У нас, няма задържани, но са затворени офисите в Петрич, от които се е случвало разпространението на пиратското съдържание.

Именно българските власти дали и именат ана гърците, които били хванати в родината си. У нас, освен отдел “Киберпрестъпност” на ГДБОП, е имало и 4-ма командировани италиански полицаи. Дейността на бандата е наблюдавана от антимафиотите 6 месеца. Бандата не е предлага интернет. Това е втора акция срещу ТВ пиратството в последните месеци. В началото на пролетта бяха спрени няколко пиратски оператора в цялата страна./Български новини/

Добавете Вашия коментар

TOP