Гръмна як скандал: Патриотите категорично искат спиране на изборите в Турция

06 Ноември 2016 | 12:46
0 коментара
Общество
Гръмна як скандал: Патриотите категорично искат спиране на изборите в Турция
"Заради десетки сигнали за нарушения при провеждането на избори за президент и вицепрезидент на Република България на територията на Турция „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“ искат спиране на изборния процес в южната ни съседка.“ Това се казва в официална позиция, разпратена от коалицията до медиите.

Юристите на коалицията са изпратили жалби до ЦИК, в които се съобщава за закононарушенията. Към момента те касаят секции в Бурса, Цариград, Текирдаг, Одрин, Люлебургаз и Чорлу.
Наблюдателите на патриотите посочват, че пред изборните секции има разкрити пунктове, в които трети лица попълват декларациите за гласуване на българските изселници и им посочват за кого трябва да гласуват. В секциите се говори предимно на турски език. На други места наблюдателите от България не са допускани в изборните секции.

Според „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“ това може да се определи само като изборна агресия от страна на Турция и трябва да има адекватна реакция от българската държава.
Ясно е, че изборният процес в Турция е опорочен, за което предупреждавахме отдавана. В отговор на манипулациите трябва да бъде спрян изборният процес, категорични са Патриотите.

По рано днес на журналистически въпрос по отношение на информация за използване на турски език от страна на избирател, говорителят на ЦИК Цветозар Томов заяви, че това не е разрешено. "Единственият език, който може да се ползва в Секционните избирателни комисии (СИК) за комуникация между избиратели и секционната комисията, е българският", подчерта Томов.
"За Турция не е изолиран случай. Ако сигналът пристигне до ЦИК, тя ще се произнесе. В зала не беше съобщен за такъв", обясни Томов.БЛИЦ

Добавете Вашия коментар

TOP