Групата на Васил Божков се събра зад решетките

03 Февруари 2020 | 12:48
0 коментара
Криминално

Белезници за шефа на Левски Георги Попов и бизнесмена Александър Тумпаров

*Във Виена закопчаха и последния издирван – Борис Бекяров

*Огнемир Митев прибирал по 10 000 лв рушвет, остава в килия

Организираната престъпна група, ръководена от обвиняемия бизнесмен Васил Божков, се събра зад решетките. След като преди няколко дни властите обявиха, че са обявили за международно издирване хазартния бос и трима негови близки сътрудници, в неделя ОАЕ потвърди официално ареста на Божков. Това съобщи главният прокурор Иван Гешев.

Заедно с бизнесмена има задържани още две лица. Това са избягалите с него висши мениджъри във фирмата му Георги Попов и управителят на "Еврофутбол" Александър Тумпаров, който е член на надзора на "Левски" и управител на казиното в хотел „Интерконтинентал“ в София. В събота във Виена пък бе закопчан Борис Бекяров, който беше обявен за издирване заедно с другите трима.

"Има официално потвърждение от Обединени арабски емирства за ареста на Васил Божков и други две обвинени лица", заяви той.

Предстои изпращане на документи за екстрадиция, което ще се направи по процедурата, която е правена до момента и в други такива случаи, поясни той.

"Правили сме го досега и за Цветан Василев, и за Арабаджиеви, и за Баневи, и за Димитър Желязков. Действаме по същия начин и виждате резултатите", каза още Гешев. По повод ареста на Божков, обвинител №1 обеща, че никой не е недосегаем. Всеки трябва да отговаря пред закона.

„Зад Божков стоят милиарди,

зад Цветан Василев стоят милиарди,

зад Арабаджиеви стоят милиони, зад Баневи и Миньо Стайков – всички те със стотици милиони запорирани“, коментира обвинител №1.

„Това, което не е правено в достатъчна степен след 89-та година и го дължим на българските граждани, ще го направим сега. Обещах го и ще го изпълня. Защото аз получавам висока заплата и трябва да си я заработя, защото ми я дават българските граждани. Колегите в прокуратурата и МВР също искат да си свършат работата и я вършат, защото за това им плащат българските граждани“, подчерта Гешев.

Георги Попов има обвинение за

участие в организирана

престъпна група,

което му беше повдигнато заедно със 7-те обвинения на Божков. От 6 март 2019 г. Попов е притежател на 86,6% от акциите на "Левски". На официалното Общо събрание той се представи като вицепрезидент на „Нове Холдинг“.

В момента другият задържан – Борис Бекяров пък се намира в поделение на австрийската полиция. Българските власти ще направят необходимото той да бъде екстрадиран у нас. Хванатият от австрийските власти Борис Бекяров е наричан "мозъкът на софтуера в империята на Божков". Той е и известен меценат и колекционер на картини, съпругата му Маргарита притежава известната галерия „Сезони“ в идеалния център на столицата.

В София в събота бе задържан и председателят на Комисията по хазарта Александър Георгиев.

„Георгиев е задържан и

напълно е съдействал

на разследващите,

направил е пълни самопризнания, което прокуратурата ще вземе предвид“, каза Иван Гешев.

Срещу Георгиев не е повдигнато обвинение за част от групата с лидер Васил Божков, а само за длъжностно престъпление, уточниха по-късно от прокуратурата. Наложена му е мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 40 000 лева. Освен него е обвинен още един служител на комисията, съобщи наблюдаващия прокурор Венцислав Фердинандов.

Бившият шеф на Комисията по хазарта Онгемир Митев пък е човекът, който е прибирал по 10 000 лева рушвет от Васил Божков. Това стана ясно в спесъда, който взе решение да остави Митрев зад решетките. Срещу подкупа Митев е създал привилегировано отношение към фирмите на Васил Божков спрямо тези на конкуренцията.

Съдия Виржиния Петрова прие, че Митев е част от организираната престъпна група с лидер Васил Божков и е допринесъл за ощетяването на държавата с 559 милиона лева, тъй като не е упражнил контрол върху събирането на държавната такса. Основни свидетели са братята Боян и Цветомир Найденови, които разкрили, че Митев е бил много близък с Божков и другите членове на групата.

На 29 януари спецпрокурори и полицаи влязоха в Комисията по хазарта и в централата на "Нове холдинг", която е собственост на Васил Божков. Полицейската акция имаше и в офиса на Националната лотария на улица „Фритьоф Нансен“ в столицата. Беше претърсена и бившата резиденция на Тодор Живков в парк „Витоша“, която се стопанисва от Божков. От прокуратурата разкриха, че бизнесменът е предлагал по 10 хил. лв. на ден подкуп на член на Комисията по хазарта. Божков не е внесъл в хазната над половин милиард лева такси. Олигархът е обвинен като ръководител на организирана престъпна група, в която участват още трима негови съдружници и бившият шеф на Комисията по хазарта Огнемир Митев, който вчера бе изправен пред спецсъда (виж карето). Заедно с Божков обявени за международно издирване са – вицепрезидентът на "Нове холдинг" Георги Попов, съоснователят и доскорошен управител на "Еврофутбол" Александър Тумпаров и Борис Бекяров.

През 2018 г.: Българите изтъркали билетчета за 1 млрд. лв.

„За 2018 година залозите от лотарийните талони са над 1 млрд. лева. Това са пари на граждани, които са предимно с нисък икономически статус.“. Това каза пред БНР председателят на бюджетната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова.

Според нея не е проблемно минаването на лотарията в държавни ръце, защото това е практика в Европейския съюз, потвърдена с решение на Европейския съд./Монитор/

Добавете Вашия коментар

TOP