Гривни с имена, зодии и надписи отвяха Пижо и Пенда от пазара за мартеници в Благоевград

18 Февруари 2019 | 17:11
0 коментара
Общество

Две седмици преди Баба Марта, главната улица в Благоевград е залята с мартеници. 

По сергиите могат да се намерят готови символи и материали за изработката им.

Еуфорията около предстоящия празник е заляла малки и големи. Табла и маси, окичени с разнообразни червено-бели артикули, привличат вниманието на минувачите. В момента хората повече разглеждат. Избират си. Пикът ще тепърва,” каза Катя, търговка на мартенички.

За разлика от минали години, когато се търсеха мартеници с рейтингови политици и родни попфолк звезди, сега на мода са нашумели анимационни герои. 

Сергиите са залети и с китайски мартеници, които имат огромно предимство – цената. Според търговците традиционните Пижо и Пенда не се радват на голям интерес. 

"Просто традициите вече се изместиха. Класически мартеници изобщо не се търсят. Младите вече все по-изчанчени търсите,” обясни още Катя.

Търговци споделиха, че има и голям интерес към по-нетрадиционните мартеници, които са изработени от материали, различни от конец. Най-често това са пластмасови топчета в червено и бяло. Търсят се също мартеници за деца. Те най-често са изработени от пластмасови материали и пресъздават анимационни или комикс герои под формата на брошка за закачена, допълнени с малки Пижо и Пенда или усукани конци. 

Освен това се купуват гривни с имена, зодии и надписи, които през последните няколко години са доста популярни. 

На пазара има мартеници за всеки джоб – от 10 стотинки до 10-15 лева в зависимост от вкуса и предпочитанията на всеки.

Денят на мартеницата е свързан със стародавен обичай, запазен единствено от българите. На 1 март всички се закичват с мартеници, направени в бял и червен цвят, за здраве и успех.

Добавете Вашия коментар

TOP