Грипът в Благоевград продължава в пълна сила! 80 пациенти на ден търсят помощ

27 Февруари 2018 | 08:32
0 коментара
Общество

80 пациенти на ден с остра вирусна инфекция са обслужени в неотложния кабинет в Благоевград през уикенда. Новината бе потвърдена от прокуриста на МДЦ „Рубидент Медика“ – Благоевград Таня Календерска. Тя поясни, че завишаване на заболеваемостта от грипен вирус се наблюдава вече трета седмица. През почивните дни само за едно дежурство са преминали около 100 пациенти, сред тях предимно възрастни хора и деца.
От този месец в неотложния кабинет дава дежурства и семейният лекар д-р Емилия Крилчева, която е консултирала болни и през уикенда. Тя заяви:
„Основна група от преминалите пациенти – над 60%, бяха деца, сред тях преобладават тези в предучилищна възраст – около 3-5-годишни. Детето не може да не боледува от остри инфекции – те са необходим елемент от съзряването на имунната му система. Това, което е важно, е да не са прекалено чести и протичането им да е леко и неусложнено. Обикновено оплакванията са повишена температура, отпадналост, при инфекции на дихателната система – кашлица, хрема и болки в гърлото, а при инфекции на храносмилателния тракт – повръщане, диария, болки в корема. Срещат се и оплаквания със засегнат глас. Родителите вече са добре информирани и търсят лекарска консултация с цел превенция за избягване на усложнения. Те трябва да знаят, че температурата не отразява тежестта на заболяването. Лекарска консултация е задължителна при кърмачета до 6 месеца, ако имат повишена температура. При децата, ако продължава повече от 3 дни или е съпроводена с втрисане, е необходимо своевременно да се потърси лекар.
В събота постъпи 50-годишна жена от Покровник, при която след лекарския преглед установих вирусна пневмония. Жената съобщи, че имала по-сериозни оплаквания от два-три дни. По спешност я насочих за болнично лечение. При възрастните хора тази година се развиват по-тежки усложнения – бронхити и пневмонии. Усложненията до голяма степен се дължат на имунитета на организма и това, че не може да се справи с инфекцията. Вируси са причина за над 90% от острите инфекции на дихателните пътища при деца и възрастни.
Студеното време не трябва да ви плаши, разхождайте се и приемайте повече топли напитки, засилвайте имунитета си с правилно и редовно хранене“, съветва д-р Крилчева.
Завишен остава приемът на пациенти с усложнения от грипния вирус във вътрешно и детско отделение на благоевградската болница. По 20 деца са обслужили вчера в кабинетите си педиатрите от доболничната помощ в Благоевград.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP