Грипът удари Югозапада, двоен ръст на болните само за седмица

28 Ноември 2019 | 14:41
0 коментара
Общество

Грипът масово поваля кюстендилци през последните дни, алармираха общопрактикуващи лекари.

Опашките пред кабинетите са километрични, като всички пациенти страдат от общи симптоми.

„Очакванията бяха грипът да удари през декември и началото на януари. При нас обаче това се случва доста по-рано. Най-засегнати си остават децата, хората с хронични заболявания и възрастните. Основните оплаквания на пациентите са отпадналост, висока температура и болки в гърлото. Отново апелираме да не се прибягва до самолечение, защото това може да доведе до редица усложнения“, коментира д-р Румен Петков от областния град.

Данните от Регионалната здравна инспекция в Кюстендил показват, че само за седмица броят на болните от грип и остри респираторни заболявания се е увеличил двойно. Седмичната заболяемост е 81,16 на десет хиляди души, спрямо 44,27 през предходния период.

Що се отнася до кампанията с доставка на безплатни противогрипни ваксини за пациенти над 65 г. в Кюстендилска област, местните джипита са категорични, че тя е пред провал. Доставките са били в твърде ограничено количество - на джипи по около 30 ваксини, далеч под регламентираните 10% от подлежащите около 1 500 пациенти в района, коментираха и от Регионалния съюз на общопрактикуващите лекари. „Идват пациентите, правят скандали, а ние сме безсилни. Казват, че през следващия месец ще ни сменят, а не разбират, че ние нямаме вина. Може ли примерно да заявиш 50 ваксини, а след което да получиш едва половината“, пита общопрактикуваща лекарка от Кюстендил. 

Добавете Вашия коментар

TOP