Граничният полицай Йордан Чамишки отпразнува пенсионирането си и 60-г. юбилей

31 Януари 2017 | 23:04
0 коментара
Общество
Граничният полицай Йордан Чамишки отпразнува пенсионирането си и 60-г. юбилей

С отрупани маси и тежки македонски песни един от началниците на ГКПП - Станке Лисичково - Йордан Чамишки, отпразнува пенсионирането си след 37 години стаж в системата на МВР. Голямото събитие съвпадна и с юбилея по случай 60-годишнината му, което даде повод за двоен празник. От поканените 120 колеги и приятели присъстваха всички без изключение, което показа уважението, което Чамишки си е спечелил като граничар и като човек. Ето какво сподели самият той:

„От 1980 година съм служител на Гранична полиция на пункта в село Логодаж, повишиха ме поради отличното изпълнение на служебните ми задължения и от 24 години съм началник смяна. Тогава нараснаха и моите отговорности, защото една от задачите ми беше да следя работата на колегите, които ръководих. Освен това аз чувствах вътрешен дълг да стимулирам тези хора, да им давам хъс за развитие, защото нашата служба в името на държавата е преди всичко въпрос на чест и проява на силен характер. Аз и хората от моето поколение се подчиняваме точно на тези принципи, защото знаем, че действията на самите служители определят облика на една институция. Сега моето професионално развитие в тази сфера приключи успешно, защото изпитвам удовлетвореност от себе си, това е най-важното накрая. Виждам една благодарност и признателност в поведението на моите колеги и съм щастлив, че присъствието ми е оставило трайна следа. Смятам, че това е мечтата на всеки човек - да остави нещо след себе си, което да има стойност за другите.

Питате ме как ще се почувствам утре, когато стана рано сутринта с ясното съзнание, че вече не съм на работа... Това е много точен, но и много тежък въпрос. Със сигурност ще ме налегнат тягостни емоции и малко носталгия, през главата ми ще минат като на филмова лента стотици спомени, все пак аз посветих половината си живот на граничния пункт, който се превърна във втори дом за мен. Но ще изпитам и голяма радост, защото полицейската работа отнема от всеки служител едно много ценно нещо, което се нарича лично време.

Занапред ще имам възможност да се посветя на семейството и внуците, които винаги се бориха неуморно за малкото ми свободно време. Ще им благодаря, че бяха до мен, подкрепяха ме и не позволиха на голямото напрежение и стреса да ме сломят. Започвам нов живот, изцяло посветен на близките ми, защото те повече от всички имат нужда от моето присъствие.

Вечерта на двойния ми празник единственото, което ме потиска, е липсата на покойния ми брат, това е голямата мъка за цялото ни семейство. Но ще преглътна болката, за да дам шанс на приятните емоции, защото той би искал да ни вижда щастливи“.

Припомняме, че братът на Йордан Чамишки - полк. Кирил Чамишки, който беше началник на противопожарната служба в Благоевград, загина на 24 юли 2003 година при катастрофа с хеликоптер. Злощастният инцидент се случи край разложката местност Бетоловото при гасене на опустошителен пожар, разразил се в Пирин планина. Полк. Чамишки се включва по своя воля в екипажа на хеликоптера и жертва собствения си живот, за да опази много други животи. Приятели и колеги също почетоха паметта на загиналите в пожара служители и пяха македонски песни в тяхна чест.

Семейство Чамишки вдигаха наздравици по случай двойния празник и се радваха на повода, който ги събра. Сред тях бяха майката на Йордан Чамишки, сестра му, племенниците, внуците, съпругата му Грозданка, дъщеря му Светослава, която освен отлична майка и съпруга е и съдебна охрана в Благоевград, и синът му Денислав, който се превърна в национална гордост заради постиженията си в НСА „Академик”. Денислав Чамишки е треньор на националния ни отбор по борба и е пожънал многобройни успехи в кариерата. Той дойде на празника на баща си, придружен от прекрасната си съпруга, и призна, че неговият характер е отражение на стабилното възпитание, дисциплината, и бащинския стимул, които му е дал Йордан. Подчерта, че следва свой собствен път в живота, но силния характер и мъжеството е наследил от баща си.

Обстановката красяха и близначките, дъщери на покойния му брат Кирил - Елена Чамишка, която е инспектор в сектор „Пътна полиция“ към КАТ - Благоевград, и Цветелина, която е омъжена в Сандански и е полицейски инспектор.

Като най-големи веселяци на ВИП масата се изявиха и кумовете на юбиляря - Станимир и Вера Панайотови. Сред гостите бяха бизнесмените Валери Байрактарски и Нейчо Гръчки, изпълнителният директор на застрахователно дружество „Лев Инс” Орлин Тимов, един от собствениците на „Престиж Бизнес” - Любомир Янев, бившият областен управител на Благоевград Димитър Димитров, ексначалникът на ДАИ Иван Василев, който е председател на Ловно-рибарско дружество „Сокол“, придружен от счетоводителката на дружеството Анелия, бившият шеф на антимафиотите от РЗБОП Емил Секулов, собственикът на РМА Димитър Данчов, началникът на Гранична полиция - Благоевград Владимир Карадаков и началникът на Митница Югозападна Красимир Михайлов.

Специални гости бяха дългогодишният кмет на село Логодаж Пламен Червенков, който е и личен приятел на Йордан Чамишки, и шефът на „Напоителни системи” в Благоевград Спас Лазаров. Те дойдоха заедно с логодажката 43-а ловно-рибарска дружинка.

Колегите на Йордан от ГКПП - Станке Лисичково го поздравиха за голямото постижение, че от 37 години служба няма нито едно наказание, а е получавал само похвали по отношение на работния процес. А момчетата от логодажката ловна дружинка благодариха на Чамишки за всички напътствия и съвети за лова, които им е давал като техен колега и опитен ловец, и му пожелаха още по-голяма слука занапред. Рожденикът получи и тематичен подарък - юбилейна ловджийска торта с пушка и глиган, която се оказа голяма радост за внуците му.

Прочувствените песни и тежките наздравици разтърсиха ресторанта, но гвоздеят на вечерта беше председателят на Ловно-рибарско дружество „Сокол“ Иван Василев, който грабна микрофона и изля душата си с изпълнението на вечни македонски хитове. В пика на емоциите Василев връчи на Йордан Чамишки четири специално подбрани подаръка, изпълнени със символика и сантимент, защото освен граничар той е и изтъкнат ловец с дългогодишен опит. Подаръците са от чужбина и са правени по поръчка - луксозен ловен календар от Австрия за 2017 година и уникален ръчно изработен нож с широко острие, поръчан от Испания. Другите дарове бяха почетен знак от Ловно-рибарското дружество - поздравителен адрес и почетна грамота.

Иван Василев показа сантименталната си страна, като подари красив букет цветя на 90-годишната майка на юбиляря Чамишки, пожела й силен дух, здраве и дълголетие. Този непринуден жест на уважение много зарадва възрастната жена и тя поведе хорото, хванала за ръка сина си. Активното й участие в танците предизвика възхищението на бизнесмена Валери Байрактарски и той си направи снимка с нея.

Ексшефът на ДАИ поднесе и друга неочаквана изненада, като бе поканил своя първи братовчед, певеца Георги Гоцев. Появяването му беше кулминацията на вечерта и даде тон на грандиозно шоу, което продължи до късно след полунощ.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP