Грамоти и медали за юбилея на читалището в Черниче

07 Октомври 2018 | 18:39
0 коментара
Култура

Пищен празник за 60-годишнината на Народно читалище Гоце Делчев-1958. Много усмихнати хора, пазещи традицията,българщината и културата-българска дойдоха на всички събития, организирани в първото евросело в България - село Черниче.

Празникът започна с етнографска изложба в Арт-ателие „Маргарита”, къдетобяха представени уникални носии, аксесоари, китеници, които нашите баби пазят от своите. Носия от 1934 година, запазена в автентичния си вид видяха всички гости на изложбата. Вкусно замириса в арт-ателието и на гурме изложбата, от която хората опитаха и се пренесоха в миналото и храната,която се е яла преди, а и до днес се приготвя в домовете ни.

Празникът беше открит от председателя на Читалище "Гоце Делчев" Валери Миленков, който заедно с кмета на село Черниче Георги Стефанов, заместник - кмета на община Симитли Евгения Георгиева, художника и почетен гражданин на община Симитли Николай Кашев, директори на училища и детски градини бяха първи посетители на изложбите. Учениците творили в пленера „Роден край“- бит и култура, бяха наградени от председателя на журито Николай Кашев за труда си и уникалните картини, които изрисуваха през миналата седмица в честна празника на читалището.

Съобразно представяне на книгата за село Черниче, „Черниче- култура, традиции, живот”, написана от Борис Сандански, беше представена пред аудиторията и бе раздадена на всички. С изключителната помощ на общественика Валентин Чивиев, писателя Борис Сандаснски измайсторява специално за юбилея на читалището историята на Черниче.

Музикалната програма на площада започна с най- малките в селото. Децата от група „Звънче” на ДГ „Радост”, показаха какво може младостта, и че традицията ще бъде продължена на сцената на площада.

Почетни грамоти за развитието на културата и читалищното дело бяха връчени на всички общественици в селото, както и на кмета на община Симитли Апостол Апостолов, който не пропусна да отпразнува празника на читалището с всички празнуващи на площада в Черниче. Медали и грамоти получиха заслужилите дейци и самодейци от селот Черниче. Песен за Черниче беше изпята на сцената на празника.

Васил Новоселски, председател на Областния съвет на читалищата в Благоевградска област, поздрави празнуващите и връчи почетен медал и грамота от името на Съюза на читалищата. Самодейците от Черниче, Крупник, Брежани, Долно Осеново, Симитли и Железница показаха, че читалищното дело е живо и напрвиха голям празничен концерт по случай годишнината. Павлина Теова, Гала Чивиева и Малин Домозетски изпълняваха любими песни за всички празнуващи годишнината на читалището, като хорото на площада не спираше да се вие до късно вечерта.

Добавете Вашия коментар

TOP