"Гражданската“ поскъпва в пъти от януари догодина

12 Ноември 2018 | 16:21
0 коментара
Бизнес

Ново увеличение на цената на застраховката „Гражданска отговорност“ през последните три месеца изненада клиентите на половината от застрахователни компании, съобщава „Монитор“.

През последните 90 дни абсолютно всички компании са оскъпили полиците си, но ако при половината цената се е повишила с едва няколко лева, то при четири компании ръстът е от 10 до 25 на сто повече.

Най-драстичното увеличение е от 80 лева, а средната цена на задължителната застраховка е 280 лева, или с над 100 лева повече от началото на годината.

До 2017 г. цените на задължителната застраховка не само не растяха, но и дори се понижаваха при някои компании заради голямата конкуренция.

Посоката обаче се обърна от тази година и ако средната цена за кола с двигател до 2000 куб. см и опитен шофьор през 2017 г. бе около 180 лв., сега е почти със 100 лв. отгоре.

Повече ще плащат шофьорите не само в столицата, която е най-рисковият град, но и във всички области, където цената е с около 30 лева по-ниска от София.

Причините, които може да се изброят за поскъпването на застраховката, са решението на Върховния касационен съд (ВКС) за по-широк кръг на роднини с право на обезщетение, доклада на финансовата комисия за събраните премии и фалита на кипърското дружество „Олимпик“.

Добавете Вашия коментар

TOP