Говорителят на Главна прокуратура Румяна Арнаудова: Стартира дисциплинарна проверка срещу шефа на “Охранителна полиция” в Благоевград Георги Кьосев

26 Март 2019 | 15:52
0 коментара
Криминално

Бащата на разследващата полицайка Розалина Кьосева – Георги Кьосев, шеф на “Охранителна полиция” в Благоевград, не е привлечен като обвиняем по делото, но срещу него е започнала дисциплинарна проверка, съобщи на брифинг говорителят на Главна прокуратура Румяна Арнаудова.

На пресконференцията присъстваха още директорът на дирекция “Вътрешна сигурност” в МВР ст. комисар Румен Ганев, районният прокурор Борислав Ковачки и шефът на полицията Николай Хаджиев.

В четири престъпления пък е обвинена разследващата полицайка Розалина Кьосева, която вчера бе задържана след спецакция на Вътрешна сигурност и прокуратурата.

Първото обвинение срещу Кьосева е за престъпление против правосъдието, изразяващо се в това, че като разследващ полицай по досъдебно производство срещу криминално проявено лице тя е бавила съзнателно провеждането на разпити и очни ставки.

Срещу Кьосева е повдигнато обвинение за длъжностно престъпление и лично укривателство. Според събраните доказателства от разследващите тя е предупредила приятеля си Владимир Бойчев, че срещу него има европейска заповед за арест. Той е осъден на 6 години затвор в Гърция за фалшиви пари. По този начин Кьосева е помогнала на Бойчев да се укрива.

На брифинга стана ясно, че разследващата полицайка е правила 5 пъти искания в затвора за разпит на криминално проявено лице без да има участие по досъдебното производство.

В хода на разследването са използвани СРС-та, а в килията на Бойчев в затвора в Бобов дол вчера е намерен телефон.

Розалина Кьосева не е имала користни мотиви, тя е вършила всичко по лични причини, каза районият прокурор Борислав Ковачки.

По време на брифинга стана ясно още, че от бюрото на Кьосева вчера са иззети справки за полицаи, съдии и прокурори, които към този етап не се знае как точно са използвани.

Владимир Бойчев е осъден за разпространение на наркотици през лятото на 2018 година. Той трябва да излезе от затвора през септември тази година. Първоначално е изтърпявал наказанието в Софийския затвор, след което е преместен в Бобов дол заради заплахи към надзиратели.

Добавете Вашия коментар

TOP