Готвачка зарази 8 деца, сервира им обяд със стафилококи

24 Март 2017 | 07:10
0 коментара
Общество

8 деца с повръщане предизвикаха спешна проверка на РЗИ в детската градина в село Ляски, община Хаджидимово. Готвачката от детската градина е заразоносител на стафилококи, при направените изследвания са отчетени положителни проби и е отстранена от работа, за да се лекува, съобщиха от Регионалната здравна инспекция на Пиринско с директор д-р Лена Павлова.

Директорът на „Надзор на заразните болести“ д-р Веселка Мончева поясни, че преди седмица е получен сигнал от ръководството на детската градина за 8 деца, които едновременно са с неразположение – гадене и повръщане. Веднага са предприети спешни мерки, на място е извършено епидемиологично проучване от здравни експерти, установено е, че готвачката е заразоносител. Резултатите от изследването на хранителните проби сочат, че вторично замърсяване, стафилококова инфекция, има и при сготвената за децата риба.

За коментар потърсихме директора на ЦДГ в село Копривлен, към която е филиалът в село Ляски, г-жа Уручева. Ето какво поясни тя:

„Ситуацията с оплакванията от неразположение при децата на възраст от 2-7 години е овладяна. 15 деца посещават филиала в село Ляски. Не са отчетени положителни проби при двете учителки и лелката, които са имали пряк допир с храната. По същото време, когато се появиха оплакванията при тези 8 деца, сред тях имаше със симптоми на вирусна инфекция, които не посещаваха детска градина, така че не може по категоричен начин да сме сигурни дали всички са получили неразположение от хранителната инфекция. Вечерта са се появили оплаквания при част от децата, родителите не са потърсили лекарска помощ, защото не е имало сериозни симптоми, овладели са стомашното неразположение с медикаменти у дома, няма настанени за болнично лечение.

Сутринта на 9 март уведомихме здравната инспекция за отсъстващите деца, същия ден пристигнаха специалисти и извършиха изследвания. Нелепо се получи, за 9 март имахме насрочено тържество в чест на майките. Децата след 3 дни отново бяха на градина.

Готвачката е с редовни здравни документи, работила е преди това също в кухня към социалните услуги, но всеки може в един момент да е заразоносител. Отстранена е от работа на 13 март, в момента провежда лечение и след доказване с лабораторни изследвания, че вече не е заразоносител, отново ще се върне на работа”, заключи директорката Катя Уручева.

източник: Струма /СЛАВА ИВАНОВА

Добавете Вашия коментар

TOP